Sari direct la conținut

Donald Trump amenință cu blocarea administrației până obține finanțare pentru zidul de la granița cu Mexicul

HotNews.ro
Donald Trump amenință cu blocarea administrației până obține finanțare pentru zidul de la granița cu Mexicul

Președintele american Donald Trump a afirmat marți că blocajul parțial al guvernului federal va continua până când solicitarea sa pentru finanțarea unui zid la granița cu Mexicul va fi aprobată de Congres, scrie Reuters.

Administrația americană a intrat parțial în „shutdown” sâmbătă.

„Nu vă pot spune când administrația se va redeschide,” a spus Trump, într-o videoconferință. „Vă pot spune că nu se va redeschide până nu vom avea un zid, un gard, cum vor să îi spună”

„Dacă nu-l vreți, atunci nu redeschidem”, a adăugat el.

Finanțările pentru circa un sfert din programele federale – inclusiv securitate internă, justiție și agricultură – au expirat vineri, la miezul nopții. În lipsa unui acord, este probabil ca acest impas să continue și la începutul anului viitor.

Președintele a reafirmat duminică dorința de a obține 5 miliarde de dolari pentru construirea unui zid care să frâneze imigrația clandestină, una dintre principalele sale promisiuni din campanie.

Opoziția democrată, care refuză să voteze acest proiect, propune alocarea a 1,3 miliarde de dolari pentru îmbunătățirea sistemului de supraveghere a graniței.

În lipsa unui buget, numeroase ministere și agenții guvernamentale au închis ușile sâmbătă, lăsând circa 800.000 de funcționari în concediu fără plată sau, pentru funcțiile considerate esențiale, obligați să muncească fără a fi plătiți.

Acest blocaj bugetar este al treilea din acest an, după ianuarie (trei zile) și februarie (câteva ore), tot din cauza chestiunii migratorii. Precedentul, în octombrie 2013, a durat 16 zile, departe de recordul de 21 de zile din 1995-96.

Potrivit Standard & Poor’s, „shutdown-ul” din 2013 a costat economia americană 24 de miliarde de dolari.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro