Sari direct la conținut

Donald Trump l-a amenințat pe Elon Musk că îi va tăia contractele guvernamentale. Ce afaceri are miliardarul cu Guvernul SUA

HotNews.ro
Donald Trump l-a amenințat pe Elon Musk că îi va tăia contractele guvernamentale. Ce afaceri are miliardarul cu Guvernul SUA
Elon Musk. Sursă foto: Brendan SMIALOWSKI / AFP / Profimedia

Companiile deținute de Elon Musk au primit, în ultimii 20 de ani, aproximativ 38 de miliarde de dolari din fonduri guvernamentale, arată o analiză The Washington Post, publicată în februarie, înainte ca miliardarul să ajungă în război deschis cu președintele SUA.

Președintele Statelor Unite Donald Trump a amenințat, joi seară, că îi va tăia contractele lui Elon Musk cu Guvernul american. „Dă-i înainte, fă-mi ziua…”, a răspuns Musk.

Ce contracte are însă acesta cu guvernul federal? În ultimele două decenii, el a primit contracte, împrumuturi, subvenții și credite fiscale din partea guvernului federal. Suma totală este estimată la cel puțin 38 de miliarde de dolari.

Suma totală este, probabil, mai mare, pentru că analiza ia în calcul doar contractele publice, fără a include activitățile clasificate din domeniul apărării și informațiilor pentru guvernul federal, arată The Washington Post. Publicația americană a identificat peste zece alte granturi locale, decontări și credite fiscale în care suma exactă a fondurilor nu este publică.

Din cele 38 de miliarde de dolari, aproximativ 15,7 miliarde au vizat compania de automobile electrice Tesla, iar circa 22,6 miliarde compania aerospaţială SpaceX. 

În plus, alte 52 de contracte în desfășurare, cu șapte agenții guvernamentale – inclusiv NASA – ar putea aduce companiilor lui Musk încă 11,8 miliarde de dolari în următorii ani, potrivit analizei.

Cum a ajutat afacerile lui Musk SUA

Elon Musk a fost șeful Departamentului pentru Eficiență Guvernamentală (DOGE), instituție care are în subordinea sa șapte agenții ale statului, iar el are contracte active în toate cele șapte agenții. 

Unul dintre purtătorii de cuvânt ai Casei Albe a declarat atunci că interesele comerciale ale celui mai bogat om din lume nu intră într-un conflict de interese cu activitatea sa în cadrul DOGE: „Orice contracte legate de companiile de succes ale lui Elon Musk vor respecta toate regulile de etică guvernamentală”.

Relațiile miliardarului cu agențiile guvernamentale au fost reciproc avantajoase. Afacerile sale au deschis noi piețe care au susținut obiectivele Guvernului SUA, inclusiv explorarea spațiului și dezvoltarea unei piețe a mașinilor electrice, notează The Post.

„Nu orice antreprenor la acest nivel a depins atât de mult de banii publici. Sigur nu Nvidia, Microsoft, Amazon sau Meta. În cazul DOGE, pare să existe un paradox. Musk a fost un mare beneficiar al politicilor naționale, în special ale celor promovate de democrați, prin finanțări guvernamentale”, a declarat profesorul de la Yale School of Management, Jeffrey Sonnenfeld. 

„Tesla nu ar fi supraviețuit” fără un împrumut din bani publici

În 2010, Tesla a primit de la Departamentul de Energie din SUA un împrumut de 456 de milioane de dolari. „Tesla nu ar fi supraviețuit fără acel împrumut”, a spus un fost angajat al companiei, citat de The Washington Post.

Compania de mașini electrice a câștigat 11,4 miliarde de dolari din credite oferite prin programe federale și statale care să stimuleze industria mașinilor electrice. Mai mulți experți au explicat că vânzările companiei au fost susținute și de ajutorul de 7.500 de dolari oferit americanilor care își cumpărau mașini electrice. Cu toate astea, el a afirmat, în 2021, că Tesla nu are nevoie de acei bani.

În interviuri, Musk a minimalizat dependența companiei de subvenții de la stat, deși a recunoscut că ajutorul a contribuit la accelerarea ritmului de creștere al Tesla. „Dacă mi-ar fi păsat de subvenții, m-aș fi dus în industria petrolului și gazelor”, a declarat Musk pentru Los Angeles Times în 2015.

Subvenții de la NASA pentru SpaceX

Finanțările guvernamentale au oferit și injecții de capital esențiale în etapele incipiente ale afacerilor lui Musk, notează The Post. 

NASA și Departamentul Apărării au sprijinit SpaceX, încă din primii ani, cu contracte care au ajutat compania să-și construiască infrastructura. În plus, agențiile au tolerat faptul că SpaceX nu a îndeplinit la timp anumite etape obligatorii, potrivit unor investigații ale Congresului SUA. 

Purtătoarea de cuvânt a NASA, Cheryl Warner, a declarat că agenția a investit peste 15 miliarde de dolari în SpaceX pentru activitatea companiei în diverse programe spațiale.

SpaceX a fost fondată în 2002, iar în 2003 Pentagonul oferea deja companiei consiliere și fonduri guvernamentale. Deși afacerea lui Elon Musk nu a avut succes la început – în 2006, când a încercat prima lansare a unei rachete în spațiu, motoarele rachetei s-au oprit la un minut de la lansare – guvernul american a acceptat să susțină și alte încercări de lansare. 

În timp, spun unii analiști pentru The Post, SpaceX a devenit mai puțin dependentă de contractele guvernamentale. Un factor care a ajutat la creșterea veniturilor companiei a fost cererea tot mai mare la abonamente  la serviciul de internet Starlink. Banca de investiții Morgan Stanley a estimat că SpaceX a încasat 9,3 miliarde de dolari doar din Starlink în 2024.

Din cauza succesului SpaceX în a atrage fonduri publice, miliardarul Jeff Bezos, fondator al companiei spațiale Blue Origin, a declarat că „superputerea reală a lui Elon este să obțină bani de la guvern”, mai scrie The Post.

Alianţa dintre Donald Trump și Elon Musk s-a rupt brusc joi seară, după ce preşedintele a criticat public poziţia lui Musk faţă de proiectul de lege privind reducerile fiscale, transmit CNBC, BBC și NY Times. Cei doi au început să se atace direct, prin mai multe mesaje postate pe rețele de socializare X și Truth Social.

INTERVIURILE HotNews.ro