Sari direct la conținut

Donald Trump spune că Xi Jinping i-a trimis „un bilet frumos” după tentativa de asasinat

HotNews.ro
Donald Trump si Xi Jinping la Summitul G20, 2017, Foto: Xinhua / Eyevine / Profimedia
Donald Trump si Xi Jinping la Summitul G20, 2017, Foto: Xinhua / Eyevine / Profimedia

Fostul președinte Donald Trump a declarat sâmbătă că președintele chinez Xi Jinping și alți lideri mondiali i-au transmis mesaje după tentativa de asasinat de săptămâna trecută. În afara de liderul chinez, candidatul republicat nu a precizat cu cine a vorbit, potrivit Politico.

„Și m-am înțeles foarte bine cu președintele Xi. Este un tip grozav, mi-a scris un bilet frumos zilele trecute când a auzit ce s-a întâmplat”, a spus Trump în timpul unui miting electoral în Grand Rapids, Michigan. „Majoritatea liderilor au făcut-o”.

Trump s-a lăudat mult timp că are o relație caldă cu Xi. În 2020, în timp ce era președinte, Trump a declarat că el și președintele chinez „se iubesc”, în ciuda faptului că a acuzat China că se angajează în „practici prădătoare” în relația sa comercială cu SUA.

În mandatul său, Donald Trump a impus tarife la exporturile chineze și a criticat aspru țara pentru modul în care a gestionat pandemia de coronavirus.

Trump a fost mult timp criticat pentru laudele sale la adresa liderilor autoritari, inclusiv a lui Xi. De exemplu, el s-a întâlnit de mai multe ori în ultimele luni cu prim-ministrul ungar Viktor Orban.

În februarie, Trump a declarat că este deschis să crească tarifele la exporturile chineze și a spus că nu crede că Xi ar dori ca el să se întoarcă la Casa Albă, deși a spus că Xi „a fost un foarte bun prieten al meu în timpul mandatului”.

Sâmbătă, Trump a fost însoțit la miting de noul său contracandidat, JD Vance, și a apărut fără bandajul mare, alb, pe care îl purta anterior pe ureche.

INTERVIURILE HotNews.ro