Sari direct la conținut

​„Dosarul Medusa”: Opt inculpaţi, între care un minor, trimişi în judecată de DIICOT pentru trafic de droguri

HotNews.ro
DIICOT, Foto: Agerpres
DIICOT, Foto: Agerpres

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au dispus trimiterea în judecată a opt inculpaţi în „Dosarul Medusa”, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc şi mare risc şi deţinere de droguri de risc în vederea consumului propriu, un inculpat fiind în stare de arest preventiv, doi în arest la domiciliu, patru sub control judiciar şi unul în stare de libertate, la dosar existând şi trei acorduri de recunoaştere a vinovăţiei.

Conform unui comunicat de presă al DIICOT, citat de Agerpres, în cadrul operaţiunii „Medusa” a fost investigat un grup infracţional organizat iniţiat şi constituit în luna mai 2022 de către trei inculpaţi majori, care făceau trafic de droguri de risc şi mare risc. La acest grup au aderat succesiv ceilalţi inculpaţi, printre care şi un minor, care avea 15 ani la acel moment.

„Inculpaţii au acţionat pe mai multe paliere, de comandă şi de execuţie, constând în validarea aderării la grup a unor inculpaţi şi integrarea lor, coordonarea vânzărilor către consumatori, aprovizionarea, respectiv comercializarea drogurilor de risc şi mare risc către consumatori de vârste tinere şi foarte tinere. În cauză au fost efectuate investigaţii financiare vizând tranzacţiile cu cryptomonedă realizate de către unii dintre inculpaţi”, se precizează în comunicat.

Ce pedepse cer procurorii

Pe 20 iunie a survenit un acord de recunoaştere a vinovăţiei, în cadrul căruia s-a solicitat condamnarea inculpatului la un total de 2 ani şi 6 luni închisoare şi menţinerea măsurii arestului preventiv până la data rămânerii definitive a hotărârii.

Anterior, pe 13 iunie, în cadrul acordului de recunoaştere a vinovăţiei s-a solicitat instanţei dispunerea pedepsei de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe un termen de supraveghere de 4 ani, pentru un inculpat major, termen în care acesta va presta muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile.

De asemenea, în cadrul acordului de recunoaştere a vinovăţiei s-a solicitat dispunerea măsurii educative a asistării zilnice, pentru o perioadă de şase luni, faţă de inculpatul minor.

„Prin rechizitoriu s-a solicitat confiscarea specială a cantităţilor de droguri ridicate pe parcursul percheziţiilor domiciliare, a mai multor terminale mobile, grindere şi cântare electronice, precum şi a sumelor de bani identificate ca provenind din comercializarea drogurilor, precum şi obligarea inculpaţilor la plata unor cheltuielile judiciare avansate de stat în cuantum de 60.000 lei”, arată procurorii.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Bucureşti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro