Sari direct la conținut

Dosarul Qatargate: Un eurodeputat a fost plasat în arest preventiv / Ce acuzații i se aduc lui Marc Tarabella

HotNews.ro
Eurodeputatul belgian Marc Tarabella, Foto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia
Eurodeputatul belgian Marc Tarabella, Foto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia

Europarlamentarul belgian Marc Tarabella a fost acuzat de „corupție” și plasat în arest preventiv sâmbătă, în cadrul unei anchete privind suspiciuni de interferență din partea Qatarului și Marocului în Parlamentul European, a anunțat Parchetul federal, citat de AFP.

Politicianul socialist, în vârstă de 59 de ani, a fost încarcerat după ce a fost acuzat de „corupție”, „spălare de bani” și „participare la o organizație infracțională”, a declarat pentru AFP Eric van der Sijpt, purtătorul de cuvânt al procuraturii federale, Eric van der Sijpt.

Alte trei persoane, printre care și europarlamentarul grec Eva Kaili, sunt deja în închisoare în scandalul izbucnit pe 9 decembrie și care a dus la un val de arestări la Bruxelles.

În acea zi, anchetatorii belgieni au găsit aproximativ 1,5 milioane de euro în numerar în gențile sau valizele găsite în locuințele din Bruxelles ale lui Kaili și Pier Antonio Panzeri.

Panzeri, un fost europarlamentar italian și un suspect cheie în acest caz, a recunoscut în ianuarie că a orchestrat frauda. El a ajuns la un acord cu procuratura pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea limitată la un an în schimbul unor declarații precise cu privire la fraudă și la persoanele implicate.

Potrivit presei belgiene, Panzeri l-a denunțat pe Tarabella în fața anchetatorilor în decembrie, la scurt timp după arestarea sa. El a afirmat că i-a plătit „între 120.000 și 140.000 de euro” în mai multe tranșe pentru ajutorul său în cazurile legate de Qatar.

Marc Tarabella a negat orice faptă ilicită și a cerut să fie audiat pentru a da explicații.

Sistemul judiciar belgian a trebuit să aștepte până la încheierea procedurii de ridicare a imunității în Parlament, la 2 februarie, înainte de a lua în considerare orice măsură coercitivă.

În cadrul aceleiași anchete, un alt eurodeputat socialist, italianul Andrea Cozzolino, căruia i-a fost retrasă și imunitatea pe 2 februarie, a fost arestat vineri în Italia în baza unui mandat de arestare internațional, a confirmat sâmbătă van der Sijpt pentru AFP. Justiția belgiană așteaptă acum extrădarea sa.

UPDATE: Eurodeputatul italian Andrea Cozzolino, vizat de justiţia belgiană în scandalul presupusului scandal de corupţie în favoarea Qatarului şi Marocului, a fost plasat în arest la domiciliu, iar audierea pentru extrădarea sa va avea loc marţi, potrivit presei italiene, citate de AFP.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro