Sari direct la conținut

„Drogurile consacrate nu au fost niciodată atât de accesibile”. Războiul din Ucraina schimbă rutele de trafic de stupefiante

HotNews.ro
Captura de cocaina, Foto: AFP / AFP / Profimedia
Captura de cocaina, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Invazia Rusiei în Ucraina ar putea crea „noi vulnerabilităţi” în Europa în ceea ce priveşte drogurile, declanşând schimbări în rutele de contrabandă şi expunând mai multe persoane la consum de stupefiante, a avertizat marţi agenţia antidrog a UE, cu sediul la Lisabona.

Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT) subliniază în raportul său anual că multe persoane care au suferit un „stres psihologic sever” în timpul conflictului din Ucraina ar putea fi mai vulnerabile la probleme de abuz de substanţe în viitor, scrie Agerpres, citând Reuters.

Rute alternative de trafic de droguri

Traficanţii de droguri ar putea să treacă la rute alternative pentru a evita zonele cu o prezenţă sporită a securităţii, în timp ce serviciile de sănătate din ţările europene, în special cele care se învecinează cu Ucraina, ar putea deveni mai tensionate, deoarece consumatorii de droguri care fug de conflict au nevoie de sprijin.

„Continuitatea tratamentului, serviciile lingvistice şi furnizarea de locuinţe şi de asistenţă socială sunt probabil cerinţe cheie”, se arată în raport, adăugând că şi cei care nu sunt consumatori de droguri sunt în pericol.

Agenţia mai consemnează că situaţia financiară dificilă din Afganistan, care se află sub controlul talibanilor din august, ar putea face ca veniturile din droguri să devină o sursă mai importantă de venit şi să ducă la o creştere a traficului de heroină către Europa.

În pofida interzicerii producţiei, vânzării şi traficului de droguri ilicite, se pare că în Afganistan continuă cultivarea macului.

„Drogurile consacrate nu au fost niciodată atât de accesibile”

Îngrijorările legate de impactul pe care evoluţiile internaţionale l-ar putea avea asupra problemelor legate de droguri în Europa vin într-un moment în care consumul de substanţe revine la nivelurile anterioare pandemiei şi există semne de creştere a producţiei, după cum a constatat OEDT. Acesta a făcut apel la ţările europene să intensifice serviciile de tratament şi de reducere a riscurilor.

„Drogurile consacrate nu au fost niciodată atât de accesibile, iar noi substanţe puternice continuă să apară… toată lumea poate fi afectată, fie direct, fie indirect”, a declarat directorul OEDT, Alexis Goosdeel.

Un număr record de 213 tone de cocaină au fost confiscate în Uniunea Europeană şi peste 350 de laboratoare de producţie ilegală de droguri au fost destructurate în 2020, potrivit celor mai recente date ale instituţiei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro