Sari direct la conținut

Drone suspecte deasupra unor baze militare germane. Rusia, bănuită de spionaj

HotNews.ro
Drone suspecte deasupra unor baze militare germane. Rusia, bănuită de spionaj
Un avion de luptă Eurofighter Typhoon se află într-o sală în timpul unei vizite a cancelarului german la uzina bavareză a producătorului european de avioane Airbus, la 19 ianuarie 2024 în Manching, sudul Germaniei. Sursă foto: MICHAELA Stache / AFP / Profimedia

Poliția germană a lansat o anchetă privind suspiciuni de spionaj rusesc după ce drone au fost observate deasupra mai multor instalații militare din Bavaria, au anunțat autoritățile, transmite Reuters.

În contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, nu poate fi exclusă posibilitatea ca instalațiile militare și companiile de apărare germane să fie spionate de drone, a declarat Oficiul de Stat pentru Investigații Criminale din Bavaria.

Ultimul incident a avut loc duminică târziu, când o dronă a fost observată deasupra unei baze militare de lângă Manching, a declarat poliția, referindu-se la o instalație vastă în care forțele germane testează noi aeronave cu și fără pilot.

Dronele au fost văzute deasupra bazei de lângă Manching în trei zile din decembrie, se arată în declarație. Un alt survol neautorizat a avut loc în aceeași lună deasupra unei instalații militare din Neuburg an der Donau.

Poliția federală germană Bundeskriminalamt a avertizat companiile în decembrie că ar putea exista sabotori ruși printre angajații și contractorii lor. Rusia a negat astfel de acuzații.

Anchetatorii au indicat o serie de survoluri neautorizate cu drone ale unor locații, inclusiv instalații militare, terminale GNL și petroliere, porturi maritime și companii de logistică, ca exemple de sabotaj suspectat din partea rușilor în ultimele luni.

Șeful serviciului de informații externe al Germaniei, Bruno Kahl, a declarat luna trecută că actele de sabotaj ale Rusiei împotriva obiectivelor occidentale ar putea determina în cele din urmă NATO să ia în considerare invocarea articolului 5 din clauza de apărare reciprocă a alianței.

În conformitate cu acest articol, dacă un membru NATO este atacat, ceilalți membri ai alianței sunt obligați să îl ajute să răspundă.

INTERVIURILE HotNews.ro