Sari direct la conținut

Dumitru Chiriță, despre care HotNews a scris că este în incompatibilitate, a fost scos de la șefia Electrica Furnizare

HotNews.ro
Dumitru Chiriță, Foto: Inquam Photos / George Călin
Dumitru Chiriță, Foto: Inquam Photos / George Călin

Consiliul de Administrație al Electrica Furnizare a decis, la finalul săptămânii trecute, să nu îi mai prelungească mandatul lui Dumitru Chiriță în funcția de director adjunct al companiei. Surse din Ministerul Energiei spun că urmează să fie revocat și din funcția de președinte al Consiliului de Administrație la Electrica SA, compania care deține Electrica Furnizare.

Decizia de revocare din funcția de președinte al CA Electrica trebuie luată de acționarii companiei, cel mai mare dintre ei fiind Ministerul Energiei.

HotNews.ro a scris mai multe articole prin care a arătat că Dumitru Chiriță, puternic susținut politic, se află în situație de incompatibilitate, fiind încălcate normele europene ale așa-numitelor reguli de unbundling.

Electrica Furnizare risca o amendă de 1 miliard de lei

Puternic susținut politic, Dumitru Chiriță, fost deputat PSD și fost șef al ANRE (reglementatorul din energie), era și președintele Consiliului de Administrație al grupului Electrica, și director general adjunct la Electrica Furnizare.

Consiliul de Administrație al Electrica Furnizare a încercat și în luna iulie să-l revoce din funcție pe Dumitru Chiriță, însă nu a reușit. ”ANRE, reglementatorul pieței energiei, poate interveni, însă nu dorește să o facă, deoarece Chiriță este puternic susținut de PSD, la nivelul cel mai înalt”, au declarat pentru HotNews.ro surse din Electrica Furnizare.

Funcțiile deținute în paralel reprezintă, potrivit normelor europene ale așa-numitele reguli de unbundling, o stare de incompatibilitate. Într-o astfel de situație, riscul era aplicarea unei amenzi uriașe companiei Electrica Furnizare. „Pentru a mitiga riscurile societatii de a primi o amendă din cifra de afaceri, cel mai bine ar fi a nu se afla în ambele funcții”, au precizat aceleași surse.

Potrivit legislației naționale, starea de incompatibilitate a lui Chiriță pune în pericol Electrica Furnizare să plătească o amendă uriașă, dacă autoritatea de reglementare ANRE și-ar exercita dreptul de sesizare. Amenda este între 5% şi 10% din cifra de afaceri anuală. Electrica Furnizare a avut anul trecut o cifră de afaceri de circa 10,8 miliarde lei.

De ce există riscul unui dosar penal

“Pe lângă problema de incompatibilitate, ar mai exista una cu iz penal”, au afirmat surse din Ministerul Energiei pentru HotNews.ro. Motivul este că imediat după ce i-a încetat mandatul de președinte al ANRE a ocupat funcții de conducere la companii reglementate chiar de ANRE. Există deja un precedent care a generat deschiderea unui dosar penal de către DNA și trimiterea în judecată.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) tocmai l-a trimis în judecată pe Niculae Havrileț, fostul șef al ANRE de dinaintea lui Chiriță, pe motiv că după încetarea mandatului, a fost în conducerea a trei societăți din domeniul energiei, una fiind chiar Electrica. DNA îl acuză pe Havrileț de primirea de foloase necuvenite, scria publicația G4media la sfârșitul lunii iulie.

Potrivit DNA, legea interzice unei persoane care supraveghează sau controlează un operator privat ca, timp de cinci ani sau concomitent, să îndeplinească vreo însărcinare pentru aceste firme.

La solicitarea HotNews.ro, DNA a răspuns că Havrileț a “fost trimis în judecată de procurorii anticorupție la data de 16 iulie 2024 sub aspectul comiterii infracțiunii prev. de art. 11 alin. (1) și (2) din Legea nr. 78/2000, pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu aplic. art. 35 alin. (1) Cod penal (3 acte materiale)”.

Întrebată dacă a fost deschis dosar penal și în cazul lui Dumitru Chiriță, aflat într-o situație similară, DNA a răspuns: “nu vă putem confirma sau infirma existența vreunui dosar penal, în lucru, care să vizeze aspectele semnalate de dvs”.

Ce arată articolele de lege invocate de DNA în cazul Havrileț

Cod Penal, Art. 35:

  • (1) Infracţiunea este continuată când o persoană săvârşeşte la diferite intervale de timp, dar în realizarea aceleiaşi rezoluţii şi împotriva aceluiaşi subiect pasiv, acţiuni sau inacţiuni care prezintă, fiecare în parte, conţinutul aceleiaşi infracţiuni.

Legea 78 / 2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, art. 11 – Infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie

  • (1) Fapta persoanei care, în virtutea funcţiei, a atribuţiei ori a însărcinării primite, are sarcina de a supraveghea, de a controla sau de a lichida un agent economic privat, de a îndeplini pentru acesta vreo însărcinare, de a intermedia sau de a înlesni efectuarea unor operaţiuni comerciale sau financiare de către agentul economic privat ori de a participa cu capital la un asemenea agent economic, dacă fapta este de natură a-i aduce direct sau indirect foloase necuvenite, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.
  • (2) Dacă fapta prevăzută la alin. (1) a fost săvârşită într-un interval de 5 ani de la încetarea funcţiei, atribuţiei ori însărcinării, aceasta se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Nicio autoritate nu comentează oficial

HotNews.ro a încercat să obțină un răspuns de la ANRE, autoritatea resposabilă să rezolve acest caz. Din 11 iunie ANRE nu a răspuns, în ciuda insistențelor. De asemenea, Ministerul Energiei a evitat un răspuns oficial pe această temă.

Nici șeful ANRE, George Niculescu, și nici ministrul energiei Sebastian Burduja, nu au putut fi contactați pentru a discuta pe tema situației lui Dumitru Chiriță. Sebastian Burduja a cerut revocarea lui Chiriță, iar acest lucru a atras nemulțumirea președintelui PSD, Marcel Ciolacu, susțin oameni din Electrica. 

Când se pregătea ședința Consiliului de Administrație pentru revocarea lui Chiriță, Marcel Ciolacu a declarat presei, comentând situația din sectorul energetic, că îi este frică de „hărnicia prostului”, fără a pronunța și numele celui la care făcea referire. „Cel mai rău în administrație și cel mai mult mi-e frică de hărnicia prostului”, a spus Marcel Ciolacu. Surse din Ministerul Energiei au spus pentru HotNews.ro că Ciolacu se referea la Burduja.

La rândul lor, Dumitru Chiriță și Electrica, compania unde este membru în CA, nu au comentat situația. 

INTERVIURILE HotNews.ro