Sari direct la conținut

POLITIZARE ÎN ENERGIE. Angajați ai Electrica Furnizare susțin că unul dintre șefi este susținut în poziție de incompatibilitate, ceea ce poate aduce o amendă de până la 1 miliard de lei 

HotNews.ro
Dumitru Chirita, seful ANRE, Foto: AGERPRES
Dumitru Chirita, seful ANRE, Foto: AGERPRES

Dumitru Chiriță este directorul Electrica SA și membru în CA la Electrica Furnizare. O analiză juridică aflată în instituție și ale cărei concluzii au fost aflate de către HotNews.ro susține că potrivit normelor europene ale așa-numitele reguli de unbundling, Chiriță este în stare de incompatibilitate.

Consiliul de Administrație al Electrica Furnizare a încercat să-l revoce pe Dumitru Chiriță din funcția de director general adjunct al companiei, au declarat mai multe surse din companie pentru HotNews.ro. A fost convocată o ședință a Consiliului de Administrație în vederea discutării revocării lui Chiriță, însă nu s-a întrunit cvorum pentru o decizie. O nouă ședință ar putea avea loc la începutul lunii august.

Cererea a venit de la doi dintre membrii Consiliului de Administrație, pentru convocarea Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor. Asta, ca urmare a publicării de către HotNews.ro a unui articol în care se arată că Dumitru Chiriță se află în situație de incompatibilitate. Mai exact, acționarul Electrica Furnizare este Electrica SA, unde președintele Consiliului de Administrație este chiar Dumitru Chiriță.

„Chiriță este puternic susținut de PSD, la nivelul cel mai înalt”

Dumitru Chiriță, fost deputat PSD și fost șef al ANRE, este, în prezent, și președintele Consiliului de Administrație al grupului Electrica, și director general adjunct la Electrica Furnizare. Funcțiile deținute în paralel reprezintă, potrivit normelor europene ale așa-numitele reguli de unbundling, o stare de incompatibilitate.

”ANRE, reglementatorul pieței energiei, poate interveni, însă nu dorește să o facă, deoarece Chiriță este puternic susținut de PSD, la nivelul cel mai înalt”, au declarat pentru HotNews.ro surse din Electrica Furnizare.

Între timp, au apărut concluziile a două case de avocatură, furnizate companiei, concluzii care arată „pentru a mitiga riscurile societatii de a primi o amendă din cifra de afaceri, cel mai bine ar fi a nu se afla în ambele funcții”, au precizat aceleași surse.

Amenda pentru Electrica Furnizare – de până la 1 miliard de lei

Potrivit legislației naționale, starea de incompatibilitate a lui Chiriță pune în pericol Electrica Furnizare să plătească o amendă uriașă, dacă autoritatea de reglementare ANRE și-ar exercita dreptul de sesizare. Amenda este între 5% şi 10% din cifra de afaceri anuală. Electrica Furnizare a avut anul trecut o cifră de afaceri de circa 10,8 miliarde lei.

Dumitru Chiriță, fostul deputat susținut de PSD în funcții de interes din domeniul energetic, este, începând 26 ianuarie 2024, membru în Consiliul de Administrație al Electrica SA, iar din 12 februarie 2024 deține funcția de președinte. Din noiembrie 2023, el deține funcția de director general adjunct la Electrica Furnizare.

Regulile europene, transpuse în legislația românească, interzic deținerea, în același timp, a unor funcții de conducere la companii de furnizare și distribuție în energie. Este așa-numitului „unbundling” al operatorilor de rețea din domeniul energiei. Grupul Electrica deține atât compania de distribuție Distribuție Energie Electrică Romania, cât și cea de furnizare Electrica Furnizare.

La ce are acces în dubla sa funcție

Ca șef al Consiliului de Administrație al Electrica are acces la documente și informații legate de distribuție, în timp ce este director la Furnizare, ceea ce pune sub semnul întrebării independența operatorului de distribuție. De altfel, acest control extins în două mari companii, exercitat prin intermediul lui Chiriță, este și miza celor care îl păstrează în cele două funcții, susțin surse din Electrica. 

Potrivit datelor de pe integritate.eu și a rapoartelor Electrica, veniturile din cele două funcții sunt, cumulate, de peste 10.000 euro pe lună. 

Potrivit declarației de avere anuale, Chiriță a câștigat 64.838 lei, anul trecut, de la Furnizare, în condițiile în care a fost numit în această funcție la mijlocul lui noiembrie, iar indemnizația de președinte CA la Electrica SA poate ajunge la 5.000 euro.

Operatorul de distribuție trebuie să își mențină independența față de furnizare, potrivit art. 48, din Legea energiei 123/2012.

Nimeni nu comentează

HotNews.ro a încercat să obțină un răspuns de la ANRE, autoritatea resposabilă să rezolve acest caz. Din 11 iunie ANRE nu a răspuns. 

Nici șeful ANRE, George Niculescu, și nici ministrul energiei Sebastian Burduja, nu au putut fi contactați pentru a discuta pe tema situației lui Dumitru Chiriță. Sebastian Burduja a cerut revocarea lui Chiriță, iar acest lucru a atras nemulțumirea președintelui PSD, Marcel Ciolacu, susțin oameni din Electrica. 

Când se pregătea ședința Consiliului de Administrație pentru revocarea lui Chiriță, Marcel Ciolacu a declarat presei, comentând situația din sectorul energetic, că îi este frică de „hărnicia prostului”, fără a pronunța și numele celui la care făcea referire. „Cel mai rău în administrație și cel mai mult mi-e frică de hărnicia prostului”, a spus Marcel Ciolacu. Surse din Ministerul Energiei au spus pentru HotNews.ro că Ciolacu se referea la Burduja.

La rândul lor, Dumitru Chiriță și Electrica, compania unde este membru în CA, nu au comentat situația. 

INTERVIURILE HotNews.ro