Sari direct la conținut

Dupa alegeri, imigrantii din Italia se tem de viitor/ Proteste dupa ce un vanzator stradal senegalez a fost impuscat de un italian

HotNews.ro

Aproximativ 300 de imigranti africani au protestat la Florenta pentru a doua zi consecutiv, dupa ce un vanzator stradal senegalez a fost impuscat de un italian luni. Politia a anuntat ca infractiunea nu a fost motivata rasial – autorul a fost retinut si a declarat ca avea tendinte sinucigase, dar a regretat si a decis mai curand sa omoare prima persoana pe care a intalnit-o. Dar crima survine dupa ce partidele care au promis o mana de fier impotriva imigratiei au obtinut peste 70% din voturilan alegerile italiene, facandu-i pe cei care se afla legal in tara sa se teama pentru viitorul lor, potrivit Rador.

„Faptul ca alegerileau mers pe acest drum arata in ce situatie se afla tara”, a declarat pentru Reuters un reprezentant al comunitatii senegaleze, Pape Diaw. „Italia a devenit o tara in care negrii sunt impuscati pe strada”, a adaugat el. Luna trecuta, un barbat cu simpatii neonaziste si cu legaturi cu Liga (cel mai votat partid nationalist al coalitiei de centru-dreapta) a tras asupra migrantilor africani la Macerata, actiune care s-a soldat cu sase raniti.

Senegalezul ucis luni dupa-amiaza a fost identificat ca Idy Diene, de 53 de ani, care vindea valize, umbrele si maruntisuri pe podul Vespucci din capitala Toscanei. Politia l-a arestat pe Roberto Pirrone, in varsta de 65 de ani, tragand sase focuri de arma de la mica distanta. Italianul are autorizatie de port-arma sportiva si ar fi declarat autoritatilor ca dorea sa se sinucida (un bilet a fost gasit la el acasa) din cauza problemelor legate de bani, dar el nu a avut curaj si s-a gandit sa omoare prima persoana care i-ar fi iesit in cale. Intrucat era o femeie africana cu un copil, a renuntat la plan, dar l-a ucis in cele din urma pe Diene.

In aceeasi zi, seara, o suta de membri ai comunitatii senegaleze au iesit in strada pentru a protesta impotriva asasinatului, cerand incetarea rasismului, dar au si rasturnat cosuri de gunoi, scutere si ghivece cu flori de-a lungul drumului. Ieri dupa-amiaza multimea a ajuns deja la 300 si a cuprins, conform presei italiene, reprezentanti ai extremei-stangi. Primarul Dario Nardella, din Partidul Democrat, care fusese invitat la protest, a fost fortat sa paraseasca locul dupa ce a fost impins si a fost calificat drept rasist. „Plec pentru ca nu vreau sa fiu un element de provocare, nu putem accepta violenta si insultele, orasul are datoria de a apara principiile democratiei si ale coexistentei civile”, a declarat Nardella.

In ultimii patru ani, peste 600.000 de migranti au sosit in Italia dupa ce si-au riscat viata traversand Marea Mediterana – ieri s-a dezvaluit ca alte 23 de persoane au murit inainte ca o barca din cauciuc si o alta din lemn din Libia sa fie salvate de autoritati . Tema a fost centrala in campania pentru alegerile de duminica trecuta. Matteo Salvini, liderul Ligii, a promis ca ii va trimite acasa „in 15 minute” daca va ajunge la putere. Curios, primul senator negru din Italia provinde din Liga: Tony Iwobi este de origine nigeriana, in varsta de 62 de ani si se afla de 38 de ani in Italia. Membru al partidului lui Salvini de douazeci de ani (el a fost ales consilier la Spirano in 1995), a intrat in politica anti-imigratie si prin sloganul „opriti invazia”.

Liga a fost cel mai votat partid din coalitia de centru-dreapta, invingand Forza Italia a lui Silvio Berlusconi, care declarase, de asemenea, ca „va prinde cele 600.000 de persoane folosind politia, fortele de securitate si militarii”. Partidul care a castigat cel mai mare numar de voturi a fost Miscarea 5 Stele, a lui Luigi di Maio, care a comparat migrantii salvati in Marea Mediterana cu un „serviciu de taxi maritim” care trebuie sa ineteze. Deja dupa victoria electorala, care nu garanteaza faptul ca este in stare sa formeze un guvern, a declarat ca tarile din Europa de Est care nu accepta refugiati trebuie sa-si schimbe pozitia, altfel ar trebui sa piarda fondurile europene.

Calculele pentru formarea guvernului sunt complicate, nici un partid neobtinand majoritatea absoluta. Intre timp, nu numai imigrantii ilegali se tem de viitor. „Liga nu ar trebui sa ne puna pe toti in aceeasi oala – indieni, asiatici, africani”, a declarat pentru Reuters Kris Sumun, in varsta de 35 de ani, care a parasit Insulele Mauritius pe cand avea cinci ani si care lucreza ca portar la o cladire de la Milano de 11 ani. „Ei trebuie sa inteleaga ca exista o multime de oameni care se afla aici de ani de zile si ca sunt o resursa pentru tara. Oamenii cu o culoare diferita a pielii sunt tratati ca fiind mizerabili si saraci. Cred ca situatia se va inrautati”, a adaugat el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro