După ce a criticat pe scena Conferinței de la Munchen absența liderilor populiști, JD Vance s-a întâlnit cu lidera extremei drepte din Germania

Vicepreşedintele SUA JD Vance s-a întâlnit cu liderul partidului german de extremă dreapta, Alternative für Deutschland (AfD), Alice Weidel, încălcând un „tabu” al politicii germane pe măsură ce administraţia Trump continuă să promoveze şi să sprijine partidele populiste de dreapta din Europa, comentează The Guardian, citat de News.ro.
La întâlnirea de vineri, desfăşurată la München, vicepreşedintele SUA şi Alice Weidel au discutat despre războiul din Ucraina, politica internă a Germaniei şi aşa-numitul brandmauer („zid de protecţie împotriva extremei drepte”), care împiedică partide ultranaţionaliste precum AfD să intre în coaliţiile de guvernare din Germania.
Vance s-a întâlnit cu Weidel cu doar câteva zile înaintea alegerilor din Germania, în care partidul anti-imigraţie şi anti-musulman AfD este cotat în sondaje pe locul al doilea, pe fondul unei creşteri a sentimentului anti-sistem.
Aceasta nu este prima interacţiune între partid şi o figură apropiată de Donald Trump. Elon Musk, miliardarul care conduce în prezent o epurare a guvernului federal american, a susţinut în repetate rânduri că „doar AfD poate salva Germania” şi luna trecută a găzduit-o pe Weidel într-o conversaţie live de 75 de minute pe platforma sa de social media, X.
Vicepreședintele SUA l-a evitat pe cancelarul german
Vance nu s-a întâlnit cu Olaf Scholz, cancelarul german, deşi acesta este unul dintre principalii parteneri ai SUA în negocierile cu Rusia privind războiul din Ucraina. „Nu avem nevoie să-l vedem, oricum nu va mai fi cancelar prea mult timp”, a declarat un fost oficial american pentru Politico, referindu-se la strategia echipei lui Vance.
Vorbind vineri la Conferinţa de Securitate de la München, Vance a criticat liderii europeni pentru refuzul lor de a colabora cu partidele de extremă dreapta.
„Dacă fugiţi de propriii voştri alegători, America nu poate face nimic pentru voi”, a spus Vance. „Aveţi nevoie de mandate democratice pentru a realiza ceva de valoare în anii următori”, a subliniat el.
De asemenea, Vance a criticat organizatorii conferinței de la München pentru că au împiedicat partidele populiste să participe la eveniment, afirmând că „nu trebuie să fim de acord dar este de datoria noastră să participăm cel puțin la dialog cu acestea”.
„Pentru mulți dintre noi, de cealaltă parte a Atlanticului, seamănă din ce în ce mai mult cu vechi interese înrădăcinate care se ascund în spatele unor cuvinte urâte din era sovietică, precum dezinformare, cărora pur și simplu nu le place ideea că cineva cu un punct de vedere alternativ ar putea exprima o opinie diferită sau, Doamne ferește, ar putea vota diferit sau, chiar mai rău, ar putea câștiga alegerile”, a continuat Vance.
Această mişcare a provocat un şoc în cercurile politice germane, întrucât administraţia Trump pare să mizeze puternic pe unele dintre cele mai controversate partide de pe continent, în opoziţie cu guvernele aflate la putere în Marea Britanie, Germania şi alte state aliate majore.
„Resping categoric ceea ce a declarat vicepreşedintele american Vance la Conferinţa de Securitate de la München”, a scris Olaf Scholz pe X. „Din experienţa naţional-socialismului, partidele democratice din Germania au ajuns la un consens comun: acesta este zidul de protecţie împotriva partidelor de extremă dreapta”, a precizat el.