Sari direct la conținut

După vaccinurile anti-Covid, Moderna vine cu vaccinul antigripal pe bază de ARN mesager / Ce arată primele studii clinice

HotNews.ro
Vaccinuri Moderna, Foto: JIM RUYMEN / UPI / Profimedia
Vaccinuri Moderna, Foto: JIM RUYMEN / UPI / Profimedia

Compania americană de biotehnologie Moderna a anunțat vineri primele rezultate pozitive pentru studiile clinice ale vaccinului său antigripal, folosind tehnologia ARN mesager, aceeași cu cea folosită pentru vaccinul său împotriva Covid-19, relatează AFP.

Studiile de fază 1, menite să testeze siguranța și capacitatea produsului de a declanșa o reacție imună, au fost derulate pe un eșantion de 180 de adulți.

Vaccinul testat vizează subtipurile gripei A, cunoscute sub numele de H1N1 și H3N2, cele mai frecvente, precum și gripei B, liniile Yamagata și Victoria.

Au fost evaluate trei concentrații, iar cea mai mică (50 micrograme) este favorizată pentru pasul următor.

Participanții cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani care au primit această doză au avut nivelurile de anticorpi crescute de zece ori împotriva H1N1 și de opt ori împotriva H3N2. La cei peste 50 de ani nivelurile de anticorpi au fost de șase ori mai mari împotriva celor două tulpini.

Principalele efecte secundare au fost durere la locul injectării, oboseală, dureri musculare sau cefalee.

O doză și mai mică va fi testată în studiile de fază 2, pentru care au fost deja recrutați 500 de participanți. Vor fi apoi efectuate studii de fază 3, care implică câteva mii de oameni, care trebuie să evalueze eficacitatea vaccinului în prevenirea bolii.

Patronul Moderna, Stephane Bancel, a spus într-un comunicat că tehnologia ARN mesager este bine poziționată în lupta pentru combaterea gripei.

Vaccinurile antigripale actuale folosesc virusuri inactivate care și-au pierdut capacitatea de a declanșa o infecție, dar sunt încă capabile să declanșeze un răspuns al sistemului imunitar.

Dar tulpina utilizată trebuie selectată cu luni înainte, iar eficacitatea vaccinurilor este de 40-60%.

Tehnologia ARN mesager funcționează diferit și, în special, ar trebui să facă posibilă dezvoltarea și adaptarea vaccinului mai rapid, țintind mai multe tulpini în același timp într-o singură injecție.

Scopul Moderna este, în cele din urmă, de a oferi un rapel anual atât împotriva Covid-19, a gripei, cât și a VRS (virusul respirator sincițial), „într-o singură injecție”, a subliniat Stéphane Bancel în cadrul unei conferințe.

Sanofi și Pfizer au început, de asemenea, testele pe vaccinuri antigripale cu ARN mesager.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că gripa este responsabilă pentru aproximativ 3 până la 5 milioane de cazuri de boli grave în fiecare an și între 290.000 și 650.000 de decese.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro