Sari direct la conținut

e-Factura B2C devine obligatorie de la 1 ianuarie 2025, trecerea CNP-ului românilor va fi opțională, dar lipsesc soluția tehnică și modificarea fiscală

HotNews.ro
Georgiana Iancu, Foto: EY România
Georgiana Iancu, Foto: EY România

e-Factura B2C (business to consumer) va deveni obligatorie începând cu 1 ianuarie 2025, iar Ministerul Finanțelor lucrează la o clarificare fiscală prin care trecerea CNP-ului românilor să fie opțională.

“Acum poți să validezi tehnic o e-Factura doar dacă ai un CNP valid al clientului. În majoritatea situațiilor nu ai CNP. În plus, există cadrul legislativ GDPR care te constrânge. Din discuțiile cu Ministerul de Finanțe înțelegem că urmează să se vină cu o clarificare legislativă care să menționeze faptul că includerea CNP în factură nu este obligatorie, ci opțională”, a declarat Georgiana Iancu, liderul departamentului de Taxe indirecte la EY România.

Potrivit acesteia, până la această clarificare legislativă este foarte important să se vină cu o soluție tehnică.

„În acest moment deși este opțional la B2C, dacă n-ai CNP nu poți să validezi și să transmiți factura. Cei care operează B2C nu știu în acest moment care este soluția tehnică pe care trebuie să o adopte pentru a se conforma și ne apropiem de 1 ianuarie”, a afirmat reprezentanta EY România.

Vezi și: ANAF Galați amintește firmelor că facturile către persoanele fizice pot fi transmise opțional în e-Factura pe bază de CNP

INTERVIURILE HotNews.ro