ANAF Galați amintește firmelor că facturile către persoanele fizice pot fi transmise opțional în e-Factura pe bază de CNP
Livrările de bunuri/ prestările de servicii efectuate către o persoană fizică care se identifică în relaţia cu furnizorul/ prestatorul prin codul numeric personal (CNP) se consideră efectuate în relaţia B2C, spune ANAF Galați, într-o informare transmisă firmelor.
Fiscul citează OUG 69/2024, spunând că de la 1 iulie și până în 31 decembrie 2024 acest lucru este opțional, dar de la 1 ianuarie 2025 măsura este obligatorie.
Ministerul Finanțelor lucrează zilele astea la problema CNP-urilor, în sensul ca persoanele fizice să nu poată fi identificate, asta pentru că informația va fi accesată de multe persoane, printre care angajați, contabili, transporatori, lucrători în logistică.
Echipa Ministerului a transmis luni contabililor că “lucrează la un sistem prin care datele cu caracter personal regăsite pe factura electronică să fie convertite într-o formă de identificare fiscală care să nu permită corelarea directă cu identitatea persoanei pentru care s-a emis factura. De asemenea, echipa MF a prezentat deschidere față de realizarea unui studiu privind impactul implementării acestei măsuri asupra comportamentului consumatorilor”.
Ruxandra Sava avocat la Baroul București și specialistă în protecția datelor acreditată de IAPP (International Association of Privacy Professionals) a atras atenția că în forma actuală e-Factura B2C încalcă GDPR.
„Codul numeric personal (CNP) este o informație personală extrem de sensibilă care trebuie protejată prin orice mijloace pentru a preveni situații nefaste precum fraude de identitate (contractarea de credite online, fraudarea unor persoane cu utilizarea datelor reale ale altei persoane, etc), accesul neautorizat la servicii și conturi online, compromiterea securității financiare, etc.”, a spus ea.
Ea a venit și cu un exemplu: În trecut, o persoană a folosit datele altei persoane pentru a încheia online un abonament la Orange pentru a intra în posesia unui iPhone X. Persoana căreia i s-au folosit datele a aflat despre acest contract atunci când a primit prima factură de la Orange. A fost foarte dificil pentru persoana respectivă să demonstreze că i s-a furat identitatea și că altcineva a încheiat un contract în numele său pentru a intra în posesia unui iPhone.