Sari direct la conținut

„E o bombă cu ceas”: SUA încearcă să depisteze un program malware infiltrat de China care ar putea perturba reţelele de electricitate, apă potabilă şi comunicaţii ce alimentează bazele militare americane

HotNews.ro
Armata americană, Foto: John Moore / Getty Images / Profimedia Images
Armata americană, Foto: John Moore / Getty Images / Profimedia Images

Statele Unite încearcă să depisteze un cod informatic maliţios pe care Washingtonul crede că China l-a plasat în reţelele ce controlează infrastructura critică pentru armata americană, inclusiv cea de apă, a relatat sâmbătă New York Times.

Statele Unite se tem că hackeri care au legătură cu Beijingul au instalat un program informatic conceput pentru a fi activat în cazul unui conflict armat, de exemplu în jurul Taiwanului, potrivit ziarului american The New York Times (NYT), citat de News.ro.

Administraţia Biden caută să depisteze un presupus malware chinezesc despre care crede că este ascuns în diverse instalaţii americane. Acest malware este o „bombă cu ceas” care ar putea permite Chinei să întrerupă sau să împiedice desfăşurările militare americane prin întreruperea energiei electrice, a apei şi a diferitelor canale de comunicare către bazele militare americane, potrivit unui oficial din Congres care a vorbit cu New York Times.

Mai mult de zece oficiali guvernamentali şi experţi au declarat că efortul guvernului de a depista şi a elimina malware-ul este „în curs de desfăşurare de ceva timp”, dar amploarea totală a prezenţei codului în diverse reţele rămâne necunoscută.

Această breşă informatică, cunoscută încă din luna mai, este mai profundă şi mai îngrijorătoare decât se estimase iniţial, potrivit unor oficiali din armata şi serviciile de informaţii americane intervievaţi de cotidian.

Deşi codul maliţios nu a fost detectat în sistemele informatice clasificate, potrivit aceleiaşi surse, Washingtonul este îngrijorat că, odată activat, ar putea perturba reţelele de electricitate, apă potabilă şi comunicaţii care alimentează bazele militare americane, ceea ce ar putea împiedica deplasarea trupelor.

Sursele citate de New York Times au în vedere şi o altă teorie, potrivit căreia chinezii speră ca, prin perturbarea infrastructurilor americane, americanii să fie prea concentraţi pe această problemă internă pentru a mai acorda atenţie unui conflict în afara graniţelor lor.

La sfârşitul lunii mai, agenţiile de securitate cibernetică ale Statelor Unite şi ale aliaţilor săi au acuzat un „actor cibernetic” sponsorizat de China că s-ar fi infiltrat în „infrastructurile critice” americane, acuzaţii negate ferm de Beijing. La rândul său, Microsoft a indicat că grupul aflat în spatele atacului, Volt Typhoon, era activ de la jumătatea anului 2021 şi a vizat, printre altele, infrastructuri critice de pe insula Guam, care găzduieşte o importantă bază militară americană în Oceanul Pacific. După mai mult de un an de muncă, oficialii americani încă nu cunosc amploarea totală a breşei, potrivit New York Times.

Într-o declaraţie pentru The New York Times, un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate a declarat că administraţia Biden „lucrează fără încetare pentru a apăra Statele Unite de orice perturbare a infrastructurii critice, inclusiv prin coordonarea eforturilor inter-agenţii pentru a proteja sistemele de apă, conductele, sistemele feroviare şi de aviaţie, printre altele”.

Hacking-ul chinez a devenit un tipar

Dezvăluirile privind malware-ul reflectă un tipar de breşe recente comise de hackeri cu sediul în China, notează CNN. Săptămâna trecută, contul de e-mail al ambasadorului SUA în China, Nicholas Burns, a fost piratat, au declarat pentru CNN trei oficiali americani familiarizaţi cu această chestiune.

De asemenea, la începutul acestei luni, Microsoft şi Casa Albă au confirmat că hackeri cu sediul în China au spart în mai conturile de e-mail a peste 20 de organizaţii, inclusiv ale unor agenţii federale. Administraţia Biden consideră că operaţiunea de piratare a oferit guvernului chinez informaţii despre modul de gândire al SUA în perspectiva vizitei secretarului de stat Antony Blinken la Beijing, în iunie. Printre agenţiile vizate s-au numărat Departamentul de Stat şi Departamentul Comerţului, care a sancţionat firmele chineze de telecomunicaţii. Oficialii americani şi analiştii Microsoft au avut iniţial probleme în a identifica modul în care hackerii au intrat în conturile de e-mail, ceea ce a arătat clar că au avut de-a face cu o echipă sofisticată de hackeri, a declarat un oficial american pentru CNN.

Oficialii americani au catalogat în mod constant China ca fiind cel mai avansat dintre adversarii SUA în spaţiul cibernetic, un domeniu care a fost în mod repetat o sursă de tensiune bilaterală în ultimii ani. FBI a declarat că Beijingul are un program de hacking mai mare decât toate celelalte guverne la un loc.

Secretarul Blinken a adus în discuţie incidentele de hacking în cadrul întâlnirii pe care a avut-o în Indonezia, la începutul acestei luni, cu un diplomat de rang înalt al Chinei, a declarat pentru CNN un oficial al Departamentului de Stat, care însă nu a vrut „să intre în detalii”.

„Am precizat în mod constant că orice acţiune care vizează guvernul SUA, companiile americane, cetăţenii americani, este o preocupare profundă pentru noi şi că vom lua măsurile adecvate pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili, iar secretarul a precizat acest lucru din nou”, a declarat oficialul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro