Sari direct la conținut

e-TVA va crește tarifele de contabilitate, iar antreprenorii vor trebui să aducă actele mai repede / Termenul declaratiilor 390 și 394 se va devansa

HotNews.ro
Foto: Anan Sudsaithong | Dreamstime.com
Foto: Anan Sudsaithong | Dreamstime.com

e-TVA va complica mult activitatea firmelor, inclusiv a contabililor, lucru despre care HotNews.ro a scris miercuri. Consultantul fiscal, Cornel Grama, a intrat în detalii vizavi de acest proiect al Ministerului de Finanțe ce se dorește a fi adoptat joi de Guvern.

„Decontul precompletat se va trimite pe SPV până în 20 a lunii următoare, adică cu 5 zile înainte de data depunerii decontului de TVA”, spune Grama.

Art. 5 – (1) În situația în care după depunerea decontului de taxă pe valoarea adăugată de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, se identifică diferențe semnificative între valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA și valorile completate de către persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA prin decontul de taxă pe valoarea adăugată, Agenția Națională de Administrare Fiscală notifică persoana impozabilă prin intermediul Spațiului privat virtual.

Prin diferențe semnificative se înțeleg valorile care depășesc pragul de semnificație ce îndeplinește condițiile cumulative de minim 20% în cotă procentuală și o valoare absolută de minim 1.000 lei, rezultate din compararea valorilor înscrise în rândurile din decontul de taxă pe valoarea adăugată depus de persoana impozabilă, cu cele corespunzătoare rândurilor din decontul precompletat RO e-TVA.

(2) Identificarea diferențelor semnificative se realizează pe baza sumelor înscrise in coloana „TVA” din decontul de taxa pe valoarea adăugată depus de persoana impozabilă și decontul precompletat. În situația în care nu există obligația completării taxei pe valoarea adăugată din decontul de taxa pe valoarea adăugată, verificările se realizează prin compararea sumelor înscrise în coloana „Valoare”.
(3) Prevederile alin. (1) nu se aplică în cazul rândurilor de regularizări din decontul de taxă pe valoarea adăugată.

Notificarea se trimite până în 5 a lunii urmatoare datei depunerii decontului de TVA.

Ce trebuie să faci când primești notificarea asta?

Cornel Grama - consultant fiscal, Foto: Hotnews / Florin Barbuta
Cornel Grama – consultant fiscal, Foto: Hotnews / Florin Bărbuță

“Păi va trebui să completezi așa-numita „Notă justificativă privind diferențe RO e-TVA” în termen de 10 zile de la data primirii notificării Diferențe operațiuni impozabile RO e-TVA. Formularul va fi dat prin Ordin ANAF și se va trimite pe SPV”, spune el.

Amenda de la 2.000 la 10.000 lei.

Pe lânga asta, afirmă Grama, se întra la categorie de risc pentru selectarea contribuabilului pentru inspecție fiscală sau control Antifraudă.

Cei cu TVA la încasare vor primi această notificare în fiecare lună sau trimestru pentru că ANAF nu are de unde ști când emite decontul precompletat ce încasari sau plăți au avut. Toate astea se sparg tot în capul nostru, al profesioniștilor contabili. Deci cresc responsabilitățile si va trebui mare grijă”, explică consultantul fiscal.

Datele pentru decontul precompletat se vor lua din e-Factura, e-Transport, e-Sigiliu, SAF-T, e-Case de marcat, sistemul informatic vamal și alte declarații depuse la ANAF. (D390, D394 etc.)

În plus, spune el, vor să devanseze termenul Declaratiilor 390 și 394 pe 15 a lunii.

Când să le mai faci așa repede? Nici nu ai actele unora asa rapid. Eu voi renunta la acei clienti care nu aduc actele maxim până în ziua de 5 a lunii”, explică Cornel Grama.

În opinia sa, vor crește tarifele de contabilitate: va fi tot mai greu pentru antreprenori să găsească contabili care să le facă treaba cu rigorile astea.

Foto principală: Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro