Sari direct la conținut

Economia Marii Britanii a evitat la limită o recesiune în semestrul al doilea din 2022

HotNews.ro
Londra, Marea Britanie, Foto: Amer Ghazzal / Alamy / Alamy / Profimedia
Londra, Marea Britanie, Foto: Amer Ghazzal / Alamy / Alamy / Profimedia

Economia Marii Britanii nu a înregistrat o creştere în ultimul trimestru din 2022, iar în decembrie a încetinit cu 0,5%, mai mult decât se aşteptau analiştii, potrivit datelor publicate vineri de Biroul Naţional de Statistică al ţării, transmite CNBC.

Cifrele înseamnă că ţara a evitat intrarea în recesiune – definită în mod obişnuit ca două trimestre de scădere economică – după o contracţie de 0,2% în trimestrul al treilea.

În ansamblu, PIB-ul a crescut cu aproximativ 4% pe parcursul anului 2022, după o expansiune de 7,6% în 2021, pe măsură ce economia şi-a revenit în urma pandemiei de Covid-19.

Nivelul PIB-ului în ultimul trimestru al anului a fost cu 0,8% sub nivelul anterior pandemiei, la sfârşitul anului 2019, ceea ce înseamnă că Regatul Unit este acum singura ţară din G7 (Grupul celor şapte) care nu a recuperat încă pe deplin producţia pierdută în timpul pandemiei.

”În pofida evitării unei recesiuni tehnice deocamdată, scăderea PIB-ului din decembrie confirmă că economia a încetinit la sfârşitul anului 2022, deoarece grevele au contribuit la contracţia economică”, a declarat Suren Thiru, director economic la ICAEW (Institutul Contabililor Autorizaţi din Anglia şi Ţara Galilor).

”Marea Britanie se confruntă cu un an deosebit de dificil, cu o inflaţie ridicată, creşteri de taxe şi impactul întârziat al numeroaselor creşteri ale ratelor dobânzilor, care ne vor împinge într-o recesiune de vară, prin reducerea veniturilor şi a încrederii”, a mai spus Thiru.

Banca Angliei a estimat săptămâna trecută că economia britanică va intra într-o recesiune superficială de cinci trimestre, în primul trimestru al anului 2023.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro