Sari direct la conținut

Egiptul le cere companiilor sale aeriene să evite joi dimineaţă spaţiul aerian al Iranului timp de trei ore

HotNews.ro
Avion în zbor, Foto: Bayne Stanley / Zuma Press / Profimedia Images
Avion în zbor, Foto: Bayne Stanley / Zuma Press / Profimedia Images

Egiptul şi-a instruit toate companiile aeriene să evite spaţiul aerian iranian timp de trei ore în dimineaţa zilei de joi, pe fondul tensiunilor dintre Israel şi Iran, relatează Reuters.

NOTAM, un aviz de siguranţă furnizat piloţilor miercuri, a declarat că instrucţiunea va fi în vigoare de la 01.00 la ora 04.00 GMT (4.00 până la 7.00, ora României). Acesta nu a furnizat detalii suplimentare cu privire la motivul pentru care a fost emisă notificarea, potrivit News.ro.

„Toţi transportatorii egipteni trebuie să evite survolarea Teheranului. Niciun plan de zbor nu va fi acceptat la survolarea acestui teritoriu”, se arată în notificare, referindu-se la perioada de trei ore specificată.

Ministerul egiptean al Aviaţiei Civile a confirmat ulterior, miercuri, că notificarea are ca scop reducerea riscurilor pentru siguranţa zborurilor, în lumina unei notificări primite de la autorităţile iraniene.

„Exerciţii militare se vor desfăşura deasupra spaţiului aerian iranian pe 7 august între orele 11:30 şi 14:30 şi între orele 4:30 şi 7:30 pe 8 august, ora Teheranului”, se arată într-un comunicat. Declaraţia de presă a ministerului a venit după ce o sursă anonimă citată de postul de televiziune Al Qahera News TV, afiliat statului, a declarat că autorităţile iraniene au spus să se evite zborurile în spaţiul aerian iranian din cauza „exerciţiilor militare”.

Multe companii aeriene îşi revizuiesc programele pentru a evita spaţiul aerian iranian şi libanez, anulând totodată zborurile către Israel şi Liban, deoarece mulţi se tem de un posibil conflict mai amplu după uciderea unor membri de rang înalt ai grupurilor militante Hamas şi Hezbollah.

„Un astfel de NOTAM din partea Egiptului este foarte neobişnuit. Este posibil ca acesta să fie un indicator al unui răspuns iranian la Israel şi, la rândul său, un set potenţial mare de perturbări ale spaţiului aerian – în acelaşi timp, ar putea exista şi un alt motiv”, a declarat OPSGROUP, o organizaţie bazată pe membri care îşi împărtăşesc informaţii privind riscurile de zbor.

Duminică, autorităţile iordaniene au cerut tuturor companiilor aeriene care aterizează pe aeroporturile lor să aibă la bord combustibil suplimentar pentru încă 45 de minute de zbor.

Ţările din regiune, inclusiv Iordania, şi-au închis spaţiul aerian la începutul acestui an pe fondul atacurilor aeriene asupra Israelului.

INTERVIURILE HotNews.ro