„Egregora: Comoara pierdută” – trilogia cu care un regizor român vrea să concureze „Urzeala tronurilor”
Modelul hollywoodian din „Urzeala tronurilor” sau „Stăpânul inelelor” îi inspiră pe cineaștii români. Regizorul Andrei Chiriac filmează în această perioadă trilogia „Egregora: Comoara pierdută”, un film plin de aventură și mister, despre comoara ascunsă a dacilor, lumi antice necunoscute, filosofii și religii de mult uitate.
Producția se filmează în unele dintre cele mai frumoase locuri din România. În distribuție sunt anunțați actori precum Maia Morgenstern, Gelu Nițu, Ștefan Velniciuc și Daniel Nuță. Pentru a putea fi finalizat la standarde înalte, filmul are nevoie de o finanțare de aproximativ zece milioane de euro.
Filmările au început în 2018, iar în final vor fi 36 de episoade, împărțite în trei serii a câte 12 episoade. Au fost turnate deja secvențe în locuri precum Munții Piatra Craiului, Cazanele Dunării, Sfinxul, Peștera Ialomicioara, Valea Obârșiei Lacul Bâlea. Regizorul Andrei Chiriac spune că va include în film toate locurile cu rezonanță din România, care oferă peisaje spectaculoase, precum Sarmizegetusa, Râșnov, Sighișoara, Mănăstirile din Moldova, Castelul Corvinilor, Brașov, București etc., astfel încât filmul să fie în același timp o veritabilă promovare a frumuseților României.
„România este un izvor nesecat de legende, basme și povești. Din păcate, în ultimele decenii, poveștile și basmele au fost neglijate aproape în totalitate, iar generațiile tinere se orientează spre mituri, eroi și legende care aparțin altor culturi. Vedem din ce în ce mai des că filmele bazate pe legende precum « Stăpânul Inelelor », « Harry Potter », « Războiul Stelelor » sau « Urzeala tronurilor » etc, sunt foarte vizionate și apreciate de publicul român și m-am gândit că ar fi timpul să le oferim un film inspirat din legendele și miturile autohtone”, a adăugat regizorul Andrei Chiriac.
Egregora este călătoria a nouă orfani care pornesc într-o aventură spectaculoasă, cu scopul de a găsi comoara pierdută a regelui Decebal. Pe acest „drum” al provocărilor, copiii vor întâlni tot felul de personaje: mentori, inamici și șarlatani. Unul dintre personajele care va apărea în film va fi celebrul domnitor Vlad Țepeș. La finalul călătoriei, copiii vor înțelege viața așa cum e, cu frumusețile și tristețile ei. Acțiunea este inspirată din istoria, miturile și legendele dacilor, transmise românilor peste generații.
„Suntem bucuroși să vă invităm să deveniți parte din călătoria noastră de a găsi comoara pentru că numai împreună putem intra în acest “loc sacru și sfânt” și numai împreună, ca frații, putem recâștiga ceea ce s-a pierdut: Egregora”, a declarat regizorul Andrei Chiriac.
Conceptul Egregora reprezintă o ființă psihică emanată din conștiința colectivă – o sete colectivă pentru aventură și mister. Eroii filmului sunt marginalizați ai societății: au trăit experiențe traumatizante într-o lume lipsită de toleranță și au avut de înfruntat durerea, violența și frica. Uniți printr-un vis comun, speranța unei vieți mai bune, aceștia vor trece peste toate obstacolele pe care acest gen de călătorie le presupune. Vor descoperi magia minunilor naturii, care se află ascunsă în vechiul Regat Dacic. De asemenea, vor învăța că numai împreună, acționând ca frații, se pot redescoperi și maturiza.
Andrei Chiriac este un regizor român, care a fost inițiat în lumea filmului în România, în 1992, la școala de cascadorie a lui Szobi Cseh, având câteva apariții în filme românești. A studiat cursuri de regie, scenaristică și film în America, la Școala de Arte Vizuale din New York. S-a întors în România ca student străin pentru a se perfecționa în regie de film la UNATC. Viziunea lui cinematografică este foarte apropiată de cea hollywoodiană. Este cunoscut publicului pentru filmul „Istorii despre Vlad Voievod Drăculea” (2015).