Sari direct la conținut

Elcen și Sage Geosystems din SUA vor analiza dacă Bucureștiul se poate încălzi cu energie geotermală

HotNews.ro
Centrală de energie geotermală, Foto: Danielsnaer / Dreamstime.com
Centrală de energie geotermală, Foto: Danielsnaer / Dreamstime.com

Electrocentrale București (Elcen) și Sage Geosystems Incorporated, o companie americană care dezvoltă tehnologii de valorificare a energiei geotermale, au semnat un memorandum de înțelegere pentru realizarea unui studiu de fezabilitate care să arate dacă Bucureștiul se poate încălzi cu energie geotermală.

Astfel, Elcen va facilita accesul la date relevante și la infrastructura necesară în vederea realizării studiului de fezabilitate, va contribui cu expertiza tehnică și cunoștințe operaționale specifice sistemului de încălzire centralizată la nivelul Municipiului București, potrivit unui comunicat al Elcen.

Sage Geosystems va realiza analiza tehnică și geologică și studiul de fezabilitate privind soluția de utilizare a energiei geotermale.

Claudiu Crețu, directorul general al Elcen, a arătat că resursa geotermală ar putea încălzi Bucureștiul, iar apa fierbinte extrasă din subteran ar putea ajunge în casele oamenilor. Utilizarea acestei tehnologii va reduce mult poluarea din oraș, dar și facturile la încălzire, consideră el.

„Vom face un studiu pentru exploatarea energiei geotermale, o resursă importantă, însă prea puțin folosită. Studiul ne va arăta unde se pot face foraje și cum putem valorifica energia geotermală locală pentru a furniza energie în mod rentabil, contribuind semnificativ la decarbonizarea sectorului încălzire centralizată.

Departamentul pentru Energie din SUA a propus Elcen colaborarea cu SAGE Geosystems. Avem ajutorul altor state care au expertiză și tehnologie, a mai spus Crețu.

„Am semnat acest Memorandum de Înțelegere ca să vedem cum putem să folosim cât mai eficient și durabil, într-o abordare hibridă, potențialul geotermal în următorii ani pentru încălzirea din București”.

Acest demers este în deplină concordanță cu obiectivele naționale și europene privind tranziția către o energie sustenabilă.

Elcen: Există resurse geotermale pe aproape întreaga suprafață a Bucureștiului

Explorarea potențialului de integrare a energiei geotermale vine în contextul existenței resurselor geotermale pe aproape întreaga suprafață a Municipiului București, în special în partea de nord, spun reprezentanții Elcen.

Energia geotermală poate fi o soluție locală rentabilă, fiabilă, durabilă, ecologică, pentru termoficare, fiind utilizată deja cu succes în acest scop în zona de vest a României.

„Astăzi facem încă un pas important în diversificarea surselor de energie în țara noastră, de data această prin dezvoltarea energiei geotermale, demers început în februarie 2024, când am efectuat un tur de forță în SUA și am obținut sprijin pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru includerea energiei geotermale în sistemul de termoficare al Capitalei”, a spus, la rândul său, Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

El a susținut că energia geotermală este o sursă de energie regenerabilă locală și ecologică, eficientă din punct de vedere economic, oferind un potențial considerabil de a produce energie termică, distribuită apoi în rețele.

În data de 7 februarie 2024, Elcen și Departamentul pentru Energie din SUA (DoE) au încheiat la Washington un acord pentru identificarea unor proiecte de investiții folosind resursa regenerabilă geotermală și realizarea unui studiu de fezabilitate pentru exploatarea energiei geotermale în cadrul sistemului de încălzire centralizată din București.

După explorarea diverselor posibilități de cooperare, DoE a propus Elcen colaborarea cu Sage Geosystems. Sage a prezentat ELCEN tehnologia geotermală utilizată și a transmis un draft de MoU cu scopul de a stabili cadrul de colaborare între cele două entități.

În data de 18 iulie 2024, Guvernul României a aprobat Memorandumul de Înțelegere în vederea semnării acestuia de către cele două companii în data de 23 iulie în cadrul P-TECC.

Memorandumul de Înțelegere a fost semnat în marja P-TECC Ministerial Business Forum (Forumul Ministerial și de Afaceri – Parteneriatul Transatlantic pentru Cooperare în domeniul Energiei și Climei), un eveniment organizat de Ministerul Energiei în parteneriat cu Departamentul pentru Energie din SUA în perioada 23-24 iulie la București.

Sursa foto: Dreamstime

INTERVIURILE HotNews.ro