Sari direct la conținut

Vor ajunge bucureștenii să se încălzească cu energie geotermală? „Acești cai verzi pe pereți îi vedem deja la Therme. Nu inventăm apa caldă, toată lumea civilizată folosește surse regenerabile”, spune directorul Elcen

HotNews.ro
Centrală de energie geotermală, Foto: Danielsnaer / Dreamstime.com
Centrală de energie geotermală, Foto: Danielsnaer / Dreamstime.com

​​Dacă pe partea de energie electrică ne-am obișnuit deja cu păduri de turbine eoliene și pășuni de panouri solare, când vine vorba de energie termică lucrurile sunt încă la nivel incipient în România. Sistemul de termoficare din București, cel mai mare din țară, cu instalații din anii 1960, a evitat la limită falimentul și acum vrea să se concentreze pe investiții în zona verde – geotermal, solar, biomasă și stocare – folosind bani europeni.

„Dacă nu credeți în încălzirea globală, vă reamintesc că suntem în 6 noiembrie, afară sunt 20 de grade și suntem în tricou”, spune Claudiu Crețu, directorul general al Electrocentrale București, într-o discuție cu HotNews.ro.

Compania are în plan accesarea de bani europeni prin Fondul de Modernizare pentru a utiliza energia geotermală din subsolul Capitalei pentru a încălzi o parte din locuitorii Bucureștiului.

„Nu vorbim de înlocuirea sistemului, ci de o tranziție către energie regenerabilă, de hibridizare. Este o mișcare firească, similară cu sectorul energiei electrice, unde au intrat, la început mai sfios, acum cu curaj, energii verzi. Toată lumea civilizată folosește energie regenerabilă pentru încălzire”, spune Crețu.

În România avem câteva orașe care se încălzesc cu energie geotermală, precum Oradea sau Beiuș.

Discuțiile despre potențialul geotermal al Capitalei sunt mai vechi, dar până acum nu s-a făcut nimic concret. În ultimii ani, oamenii din sistemul de termoficare al Capitalei s-au preocupat mai mult de insolvențe, faliment, pierderi și supraviețuire.

„Odată cu stabilizarea sistemului, cu trecerea în logica de investiții, cu războiul din Ucraina care ne-a arătat cât de importantă este securitatea energetică, iată că subiectul geotermal devine important, atât din punctul de vedere al eficienței, cât și al securității. Deci nevoia există, contextul este potrivit pentru că prețul gazelor a crescut și atunci ne interesează o energie cât mai ieftină pentru bucureșteni.

Nu înseamnă că visăm că într-un an de zile Bucureștiul se va încălzi pe geotermal, mai ales că temperaturile nu sunt foarte mari sub București, nu vorbim de 100 de grade, ci de 40-50-60 de grade. Însă energia geotermală poate fi un aport foarte bun, mai ales în perioada de vară, când pierderile sunt mari”, spune șeful Elcen.

În următoarea perioadă compania va face studii tehnice pentru a vedea rentabilitatea unor astfel de investiții și posibil parteneriate cu companii din domeniu.

Beneficii? Consum mai mic de gaz, decarbonare, energie verde, preț mai mic al gigacaloriei pentru bucureșteni, speră Crețu.

El a precizat că, deși zona de nord a Capitalei pare mai bogată, resursele de apă geotermală ar fi în tot subsolul Capitalei, iar centrale noi pot fi construite chiar pe amplasamentul actualelor CET-uri.

În plus, partea de nord a Capitalei este mai deficitară în privința încălzirii centralizate, întrucât toate CET-urile sunt spre sudul orașului.

„Principala provocare în acest proiect este elementul de noutate și că trebuie să convingem, să împingem proiectul. Birocrația este de asemenea o problemă și vorbim de foarte multe instituții de la care trebuie să luăm date și cu care să lucrăm. Ar fi interesant să avem o lege a geotermalului, cum este în alte țări unde procesul de obținere a autorizațiilor este mult mai clar. Dar important este că discutăm despre acest subiect”, a completat reprezentantul Elcen.

Ce le răspundeți celor care spun că sunt cai verzi pe pereți?

Sunt cai verzi pe pereți, dar iată că această energie geotermală este utilizată și în alte orașe. În anii `80, atunci când s-au făcut aceste foraje, am înțeles că o problemă a fost calitatea apei. Între timp, tehnologia a avansat și există soluții de tratare a apei. Iată că acești cai verzi pe pereți îi putem vedea la Therme, la Balotești.

La început, turbinele eoliene și panourile solare erau privite tot ca niște cai verzi pe pereți și acum toată lumea se înghesuie să investească în această direcție.

Toată Europa și toată lumea civilizată investește în energie regenerabilă și în securitate energetică. Energia geotermală nu vine nici din Rusia, nici din Azerbaidjan, ci o avem noi aici.

Se mai spune că aruncăm banii aiurea. Nu aruncăm banii aiurea, vom avea un proiect serios, care va fi analizat la nivel european și, dacă vom primi finanțare, înseamnă că va fi chiar un proiect serios, care merită să meargă mai departe.

Nu înseamnă o înlocuire a sistemului de încălzire, ci de o hibridizare. Explorăm mai multe variante: geotermal, pompe de căldură, panouri fotovoltaice, instalații de stocare. Și, repet, totul are sens dacă în final prețul pentru consumatori va fi mai mic.

Sunt orașe mari europene care azi folosesc energie termică din deșeuri, din biomasă, din pompe de căldură, care stochează energie. Nu inventăm apa caldă. Ce putem face este să adaptăm soluții existente, certificate, ca să ne ferim de acel „cai verzi pe pereți”. Nu sunt cai verzi pe pereți, sunt soluții care funcționează azi în Copenhagha, Viena, Berlin sau Munchen.

Sursa foto: www.dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro