Sari direct la conținut

Electromagnetica: rezultate pozitive si proiecte ambitioase

Ager Press

Rezultatele economico-financiare obtinute in prima jumatate a acestui an de cunoscuta intreprindere bucuresteana Electromagnetica au consemnat cresteri semnificative la aproape toate capitolele fata de perioadele precedente, a spus Eugen Scheusan, presedintele societatii, in cursul unei conferinte de presa desfasurate la standul companiei de la TIB 2006.

Astfel, veniturile totale s-au dublat, ajungand la 86,3 milioane RON (peste 24 milioane euro), fata de cele 43,1 milioane RON obtinute in perioada similara a anului 2005. Veniturile au provenit aproape in totalitate (99%) din activitatea de exploatare.

Profiturile au crescut si ele considerabil, pe fondul unei cresteri mai lente a cheltuielilor totale fata de venituri. Astfel, in prima jumatate a acestui an Electromagnetica a obtinut un profit net de 3,1 milioane RON, aproape un milion de euro, mult mai mare fata de cel obtinut in perioada de comparatie a anului precedent (95.000 RON).

“Rezultatul este datorat intr-o anumita masura si stabilitatii monedei nationale, a carei apreciere rapida ne-a creat si noua, ca si multor altor exportatori, multe probleme anul trecut”, a spus Scheusan.

Pe aceeasi linie a prudentei financiare care este o caracteristica traditionala a Electromagneticii, adunarea generala a actionarilor a decis la sfarsitul lunii august capitalizarea unei parti a rezervelor constituite din profitul net.

Astfel, capitalul social al companiei s-a dublat, ajungand la 33,8 milioane RON, corespunzator unui numar de 146,96 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 0,23 RON. Fiecare actionar a primit prin urmare o actiune gratuita pentru fiecare actiune deja detinuta.

Diferenta necapitalizata, de 5,7 milioane RON (aproape 1,5 milioane de euro), a ramas la dispozitia companiei pentru finantarea proiectelor de dezvoltare.

Piata de capital a anticipat si apreciat corect imbunatatirea rezultatelor companiei, pretul actiunilor ELMA atingand in ultima perioada maxime istorice de 1,3 RON/actiune pe fondul cresterii volumelor tranzactionate. Practic, capitalizarea bursiera a societatii s-a dublat in 2006.

Ca structura, 31,6% din productia Electromagneticii – in special componente si subansamble electronice si auto – a fost exportata in tari puternice din Uniunea Europeana (Germania, Italia, Franta, Marea Britanie, Olanda, Austria), piete pe care Electromagnetica si-a castigat o reputatie solida de furnizor de incredere.

In ceea ce priveste vanzarile interne, principalele doua categorii de produse au fost subansamblele din mase plastice, tot cu o pondere de 31,6%, respectiv echipamentele electrice si electronice pentru furnizarea si distributia energiei electrice (20%), in particular contoare electronice pentru masurarea consumurilor de energie electrica.

De altfel, dezvoltarea in continuare si impunerea pe piata a sistemului ENERGSys – un sistem avansat de citire si gestiune computerizata a consumurilor de energie electrica la abonati casnici – este unul dintre principalele obiective ale Electromagneticii in perioada urmatoare.

“Experienta prin care am trecut la inceputul acestui deceniu, cand s-a restrans dramatic piata interna a echipamentelor pentru telecomunicatii in care Electromagnetica era specializata de peste 70 de ani si reprezentau 80% din productia noastra, ne impune sa structuram un portofoliu diversificat de produse pentru piete diverse, ca sa minimizam riscurile”, a spus Scheusan.

O adunare generala extraordinara a actionarilor a decis recent continuarea eforturilor de completare a domeniului de activitate a Electromagneticii prin accederea la statutul de producator de energie electrica, ceea ce va necesita investitii de mai multe milioane de euro.

“Ca intotdeauna, suntem prudenti. Insa, pe de o parte, activitatea noastra trecuta si prezenta justifica intentiile noastre de a deveni si producator de energie electrica, prin achizitionarea de micro-hidrocentrale si poate chiar dezvoltarea de proiecte in domeniul energiei eoliene.

Pe de alta parte, suntem receptivi la semnale venite atat din tara, cat si de la Uniunea Europeana, in ceea ce priveste viitorul asa-numitei ‘energii verzi’, asa incat interesul nostru in domeniu este cat se poate de natural.

Ca urmare, astazi depunem documentatia in vederea participarii la jumatatea acestei luni la licitatia de vanzare a unui lant de micro-hidrocentrale din bazinul raului Suceava”, a conchis presedintele Electromagneticii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro