Sari direct la conținut

Elizabeth Holmes (Theranos) face apel împotriva condamnării sale / Cea mai mare escrocherie din istoria Silicon Valley

HotNews.ro
Elizabeth Holmes, Foto: Profimedia Images
Elizabeth Holmes, Foto: Profimedia Images

Elizabeth Holmes, fostă vedetă din Silicon Valley, condamnată la 11 ani de închisoare pentru fraudă în gestionarea start-up-ului său californian Theranos, a făcut apel împotriva condamnării sal, scrie AFP.

Holmes a fost condamnată luna trecută la puțin peste 11 ani de închisoare pentru fraudă în gestionarea start-up-ului său Theranos, compania care promitea să revoluționeze analizele de sânge, potrivit AFP.

Inculpata, care este însărcinată, are termen până pe 27 aprilie pentru a-și începe sentința, a declarat judecătorul Edward Davila, care a prezidat procesul antreprenoarei, găsită vinovată în ianuarie de minciună față de investitori cu privire la progresul real al companiei sale.

La sfârșitul lunii ianuarie, Elizabeth Holmes a fost declarată vinovată de comiterea a 4 infracțiuni de conspirație, escrocare și fraudare a investitorilor, însă a fost achitată în ceea ce privește acuzațiile de fraudare a pacienților. Două dintre aceste capete de acuzare vizau pacienți care au primit rezultate eronate ale analizelor de sânge.

Scandalul Therano este mai palpitant decât un film de Hollywood. O șefă carismatică a păcălit investitorii, acționarii și pacienții, iar aparatele care ar fi trebuit să schimbe pentru totdeauna modul în care depistăm bolile nu au funcționat deloc bine.

Scandalul Theranos -Elizabeth Holmes, pe scurt:

  • Theranos susținea că a dezvoltat o tehnologie prin care analizele se pot face pornind de la câteva picături de sânge luate printr-o simplă înţepătură în deget și că, pornind de la acele picături, pot fi detectate peste 150 de afecțiuni. Ideea era că oamenii vor putea afla rapid și ușor dacă au o boală și o pot detecta când încă este la început.
  • Elizabeth Holmes este ”superstarul” Theranos. Ea a fondat compania la vârsta de 19 ani, în 2003, iar în 2007 Theranos era deja evaluată la un miliard de dolari. În 2014 ajunsese să fie evaluată la nouă miliarde dolari, fără însă a fi reușit să livreze ce a promis.
  • Declinul Theranos în plan public a început în octombrie 2015 cu câteva anchete publicate de Wall Street Journal și au fost scoase la iveală o mulțime de minciuni și fraude la adresa investitorilor, acționarilor și pacienților. Theranos s-a închis în 2018, iar procesul șefei companiei a început pe 8 septembrie 2021.
  • Holmes este acuzată că a mințit investitorii despre câte teste și ce teste puteau face aparatele companiei și au fost multe cazuri în care rezultatele testelor au fost eronate. În plus, pacienții au fost folosiți pe post de ”cobai” pentru aparate de analiză care nu erau omologate și erau extrem de imprecise.
  • Theranos a primit de-a lungul anilor finanțare în valoare totală de 945 milioane dolari de la investitori faimoși pe care Holmes a reușit să-i păcălească în diverse moduri, inclusiv prin construirea unui board de conducere format din militari, politicieni și diplomați faimoși.
  • În ultimele zile Holmes a depus mărturie la intens mediatizatul ei proces și s-a apărat, spunând că tot ce a făcut a fost cu bună credință și că era convinsă că Theranos va reuși ce a promis, Ea a declarat pe 29 noiembrie că fostul ei iubit, care a fost și director important la companie, a abuzat-o și a vrut mereu să-i controleze viața.
  • Și investitorii au o mare vină în întreaga poveste fiindcă nu au analizat în profunzime compania și mulți au investit în Theranos doar pentru că au văzut că alți oameni cu bani au mizat pe companie. Depozițiile de la proces arată că mulți investitori au fost ”luați de val” de publicitatea exagerată creată în jurul companiei Theranos și nu au stat să analizeze dacă aceste super-analizatoare de sânge promise chiar pot fi dezvoltate.
  • Și presa a promovat mult Theranos și a scris despre Holmes în termeni extrem de laudativi comparând-o nu doar cu Steve Jobs, ci și cu Elon Musk sau chiar cu Albert Einstein! Presa a avut însă un rol crucial în dezvăluirea uriașei farse, prin numeroasele anchete care au scos la iveală fiecare mare minciună.
  • Cele întâmplate arată că în domeniul sănătății companiile noi pot avea succes foarte greu fiindcă trebuie să NU promită prea mult, să fie transparente, să obțină absolut toate aprobările și să rămână cu picioarele pe pământ chiar și când finanțările se adună și totul pare că va merge „strună’ ani buni.

Citește analiza: Theranos –Cum a fost posibilă cea mai mare escrocherie din istoria Silicon Valley

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro