Sari direct la conținut

Elon Musk obține o victorie în disputa care a făcut Australia să îl acuze că e „rupt de realitate”

HotNews.ro
Elon Musk, proprietarul X/Twitter, Foto: Alain JOCARD / AFP / Profimedia
Elon Musk, proprietarul X/Twitter, Foto: Alain JOCARD / AFP / Profimedia

O instanță australiană a respins luni cererea autorităților de a extinde ordinul temporar privind interzicerea publicării pe „X” a unei înregistrări video controversate, măsură care a declanșat un război al cuvintelor între miliardarul Elon Musk și guvernul de la Canberra, relatează Reuters.

Comisarul Australiei pentru siguranță în mediul online a ordonat luna trecută companiei social media „X” să elimine de pe platforma sa o înregistrare video care a surprins atacul terorist ce a avut loc la Sydney pe 15 aprilie, în timpul căruia un adolescent a înjunghiat un episcop și alte persoane prezente la slujbă.

Compania condusă de Musk a contestat decizia în justiția australiană însă Curtea Federală, a doua cea mai importantă instanță din Australia, a hotărât că decizia comisarului întrunește rigorile legii.

Reprezentanții „X” au declarat anterior că înregistrarea video cu atacul a fost blocată deja pentru utilizatorii din Australia, dar comisarul Australiei pentru siguranță în mediul online a argumentat că filmarea ar trebui înlăturată cu totul de pe platformă deoarece arată imagini cu violență grafică.

După ce Curtea Federală a dat câștig de cauză statului australian, Elon Musk l-a criticat pe premierul australian Anthony Albanese, acuzând că țara sa vrea să controleze internetul pentru utilizatorii din întreaga lume.

„Prim-ministrul [australian] crede că are jurisdicție asupra întregului Pământ?”, a întrebat Musk pe „X”, referindu-se la Anthony Albanese.

Elon Musk a acuzat Australia că vrea să controleze internetul

„Dacă ORICĂREI țări i se permite să cenzureze conținutul pentru TOATE țările, ceea ce cere ‘Comisarul pentru siguranță online’ al Australiei, atunci ce ar opri orice țară să controleze întregul internet?”, a adăugat miliardarul într-o postare separată.

Albanese i-a răspuns lui Musk, afirmând că acesta este „arogant” și „rupt de realitate”.

„Ideea că cineva ar merge în instanță pentru dreptul de a distribui conținut violent pe o platformă arată cât de rupt de realitate este domnul Musk”, a declarat el pentru televiziunea publică australiană ABC.

Însă într-o victorie de etapă pentru Musk, Curtea Federală a respins acum cererea autorităților australiene de a prelungi ordinul de luna trecută al comisarului, care a dus la ștergerea a 65 de postări cu incidentul terorist de la Sydney.

Geoffrey Kennett, judecătorul de caz, nu a publicat deocamdată motivarea hotărârii însă este așteptat ca o nouă audiere în acest dosar să aibă loc miercuri.

Comisarul australian pentru siguranță în mediul online argumentase în instanță săptămâna trecută că soluția oferită de „X”, și anume blocarea prin geolocalizare a australienilor de a vedea imaginile, nu este eficientă deoarece ea poate fi ocolită prin folosirea unui serviciu de tip VPN, care le permite acestora să își schimbe adresa de IP.

Tot săptămâna trecută, guvernul de centru-stânga al lui Albanese a anunțat că va cere parlamentului să lanseze o anchetă privind efectele negative ale rețelelor de socializare, acuzând că acestea exercită un control semnificativ asupra lucrurilor pe care australienii le văd în mediul online, dar că marile platforme nu pot fi trase la răspundere aproape de nimeni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro