Sari direct la conținut

EMA spune că niciun factor de risc de tromboză nu este încă legat de vaccinul AstraZeneca / O legătură nu este dovedită, dar este posibilă

HotNews.ro
Vaccinare cu AstraZeneca, Foto: Liselotte Sabroe / AFP / Profimedia
Vaccinare cu AstraZeneca, Foto: Liselotte Sabroe / AFP / Profimedia

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Europa a spus miercuri că nu a identificat încă niciun factor de risc, cum ar fi vârsta, sexul sau antecedente de tulburări de coagulare a sângelui, pentru cazurile de tromboză raportate după inoculare cu vaccinul AstraZeneca COVID-19, relatează Reuters. EMA investighează 62 de cazuri la nivel mondial cu o afecțiune rară de coagulare a sângelui, care a determinat unele țări să limiteze utilizarea vaccinului COVID-19 al AstraZeneca, a declarat Emer Cooke.

Declarația Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) vine după ce mai multe țări, printre care Canada, Germania, Franța și Spania, au limitat utilizarea la anumite categorii de populație cu risc crescut, inclusiv la persoanele în vârstă și lucrătorii esențiali.

EMA a reiterat faptul că beneficiile vaccinului depășesc riscurile, dar a avertizat că oamenii ar trebui să fie conștienți de „mica posibilitate” de apariție a cheagurilor rare de sânge și trebuie să solicite asistență medicală imediată în caz de simptome.

“O legătură de cauzalitate cu vaccinul nu este dovedită, dar este posibilă și continuă analiza”, a spus EMA.

Investigațiile efectuate de autoritatea de reglementare europeană și de alte câteva autorități naționale sunt în curs de desfășurare, după ce analizele inițiale au considerat că vaccinul este sigur pentru utilizare în urma cazurilor cu cheaguri de tromboză, inclusiv rare la creier, sângerări și trombocite scăzute.

Șefa EMA, Emer Cooke, a spus că 62 de cazuri de tromboză sunt analizate la nivel mondial, dintre care 44 de cazuri în Spațiul Economic European dintr-un total de 9,2 milioane de persoane care au primit vaccinul în regiune.

Acest număr total citat de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) nu include toate cazurile de afecțiune, cunoscută sub numele de tromboză a sinusului venos cerebral (CVST), care au fost raportate în Germania, a spus ea.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro