Sari direct la conținut

EMA: Vaccinul antiCovid Johnson&Johnson poate fi utilizat ca booster după cel puţin două luni de la prima doză

HotNews.ro
Vaccinul Johnson & Johnson, Foto: Bruce Cotler / Zuma Press / Profimedia
Vaccinul Johnson & Johnson, Foto: Bruce Cotler / Zuma Press / Profimedia

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat miercuri că vaccinul antiCOVID-19 dezvoltat de compania americană Johnson&Johnson poate fi utilizat ca doză de rapel („booster”) dacă au trecut cel puţin două luni de la administrarea primei doze la persoane cu vârste de peste 18 ani, informează AFP citată de Agerpres.

”Recomandarea vine în urma datelor medicale care arată că o doză ‘booster’ a vaccinului antiCOVID-19 Janssen, administrată la cel puţin două luni după prima doză inoculată la persoane adulte, a determinat o creştere a nivelului anticorpilor împotriva SARS-CoV-2″, a anunţat EMA într-un comunicat.

„Riscul de tromboză în asociere cu o trombocitopenie (STT) sau cu alte efecte indezirabile foarte rare după doza ‘booster’ nu este deocamdată cunoscut şi face obiectul unei monitorizări atente”, a precizat EMA.

Acesta este cel de-al treilea vaccin antiCOVID-19, după cele dezvoltate de Pfizer-BioNTech şi Moderna, care va putea fi utilizat ca doză „booster” în Uniunea Europeană la persoane adulte.

EMA, al cărei sediu se află la Amsterdam, recomandă ca vaccinul Johnson&Jonson să fie administrat ca doză „booster” la cel puţin două luni după inocularea cu prima doză a acestui ser.

Comitetul pentru Produse Medicale de Uz Uman (CHMP) din cadrul EMA a ajuns totodată la concluzia că o doză „booster” a vaccinului Johnson&Johnson poate fi administrată după cele două doze ale unuia dintre vaccinurile cu ARN mesager autorizate în Uniunea Europeană, Pfizer şi Moderna.

Administrarea unei doze „booster” cu un vaccin antiCOVID-19 diferit de serul primit în cadrul schemei iniţiale de imunizare generează în anumite cazuri o reacţie imunitară mai puternică, potrivit autorităţilor medicale europene.

Până în prezent, EMA a autorizat patru vaccinuri antiCOVID-19 pentru adulţii din Uniunea Europeană: vaccinurile cu ARN mesager dezvoltate de Pfizer-BioNTech şi Moderna şi vaccinurile cu vector viral create de AstraZeneca şi Johnson&Johnson.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro