Sari direct la conținut

Emmanuel Macron a concesionat pentru încă 10 ani numele și opere ale muzeului Luvru Emiratelor Arabe Unite

HotNews.ro
Emmanuel Macron alaturi de printul mostenitor al Emiratelor Arabe Unite, Foto: Thomas SAMSON / AFP / Profimedia
Emmanuel Macron alaturi de printul mostenitor al Emiratelor Arabe Unite, Foto: Thomas SAMSON / AFP / Profimedia

Acordul de licenţă pentru Luvru Abu Dhabi a fost prelungit cu încă zece ani, până în 2047, dovadă a unei reuşite a muzeului deschis în 2017 în Emiratele Arabe Unite, a anunțat vineri Palatul Élysée cu ocazia vizitei la Dubai a preşedintelui francez Emmanuel Macron, relatează Barrons și News.ro.

Şeful statului francez şi prinţul moştenitor al Abu Dhabi, Mohammed ben Zayed Al-Nahyane, au spus la MBZ că „am înregistrat prelungirea cu zece ani a parteneriatului asupra Luvru Abu Dhabi, vector de influenţă a Franţei în străinătate şi de promovare a valorilor de universalitate”, a indicat preşedintele francez.

Această prelungire va reprezenta un transfer de 165 de milioane de euro din partea Abu Dhabi pentru cei zece ani suplimentari, o sumă care va fi plătită între 2022 şi 2023, a precizat ministrul francez al Culturii Roselyne Bachelot, care a semnat acordul.

În schimb, Muzeul Luvru se angajează să împrumute patru dintre operele sale emblematice, ale căror nume nu au fost comunicate la Dubai.

„Doar puncte pozitive”

„Franţa a fost în 2017 iniţiatoarea acestui tip de acord, care a fost urmat de alte ţări, şi era foarte important să-l prelungim în condiţiile în care Luvru Abu Dhabi este absolut magnific şi îi încântă pe toţi cei care îl vizitează”, a comentat Roselyne Bachelot pentru agenția AFP.

„Există doar puncte pozitive în acest acord”, a spus ea. Conceput de arhitectul francez Jean Nouvel, Luvru Abu Dhabi a fost inaugurat cu mare fast la sfârşitul lui 2017 de Emmanuel Macron. Este rezultatul unui acord cultural fără precedent pe o durată de 30 de ani între Paris şi cel mai mare emirat al ţării din Golf.

Muzeul expune opere împrumutate din instituţii franceze, precum şi o colecţie achiziţionată de autorităţile de la Abu Dhabi.

A primit 2 milioane de vizitatori în primii doi ani, înainte de a fi constrâns să se închidă pentru 100 de zile la începutul lui 2020 din cauza pandemiei.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro