Sari direct la conținut

Emmanuel Macron, în corzi: Ce arată ultimul sondaj făcut înaintea alegerilor de duminică

HotNews.ro
Emmanuel Macron, Foto: Amaury Cornu / AFP / Profimedia Images
Emmanuel Macron, Foto: Amaury Cornu / AFP / Profimedia Images

Un sondaj publicat vineri de cotidianul Les Echos înaintea alegerilor parlamentare ce vor avea loc duminică în Franța arată o nouă creştere a intenției de vot pentru partidul Adunarea Naţională al lui Marine Le Pen, în timp ce alianța centristă a președintelui Macron e abia pe locul 3, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Adunarea Națională a câștigat două puncte procentuale faţă de precedentul sondaj OpinionWay de acum o săptămână, în timp ce blocul centrist Împreună (Ensemble) al preşedintelui Macron a coborât la 20%, în scădere cu două puncte procentuale.

Alianţa de stânga Noul Front Popular se află la cota 28%, neschimbată faţă de acum o săptămână.

OpinionWay nu a făcut proiecţii cu privire la viitoarea distribuţie a mandatelor în camera legislativă inferioară, distrbuţie care, dat fiind sistemul de vot în două tururi, ar putea să difere semnificativ de intenţiile de vot măsurate.

Potrivit unui alt sondaj prezentat BFM TV, RN ar putea să depăşească pragul de 289 de locuri pentru a avea o majoritate absolută. Sondajul plasează RN şi pe aliaţi săi într-o marjă de 260-295 de mandate.

Rezultatul final al alegerilor va fi cunoscut după turul al doilea de pe 7 iulie şi este dificil de prognozat în stadiul actual, întrucât va depinde considerabil de măsura în care rivalii RN se vor coaliza şi îşi vor retrage candidaţii proprii pentru a bloca extrema dreaptă.

Emmanuel Macron a anunțat în data de 9 iunie că va dizolva parlamentul și convoca alegeri legislative anticipate după ce partidul său de guvernare a suferit o înfrângere zdrobitoare în fața Adunării Naționale la scrutinul pentru Parlamentul European.

El a îndemnat ulterior forțele politice moderate să se alăture alianței sale centriste, afirmând că aceasta reprezintă un garant împotriva ascensiunii la putere atât a extremei drepte, cât și a celei de stânga.

Apelul său a fost însă în mare parte ignorat, partidul lui Macron urmând să se prezinte la alegerile parlamentare cu aceleași formațiuni cu care a fost aliat și în trecut.

INTERVIURILE HotNews.ro