Sari direct la conținut

Epopeea spitalului modular de la Iași: plângeri penale, acuzații de spionaj, improvizații și Terapie Intensivă nefuncțională după 7 luni de promisiuni

HotNews.ro
Spitalul mobil Iași- Terapie intensivă, Foto: CJ Iași
Spitalul mobil Iași- Terapie intensivă, Foto: CJ Iași

Astăzi ar putea fi date în folosință primele 6 paturi de ATI de la celebrul spital modular din Iași, sau cel puțin așa a anunțat ieri (din nou) ministrul Sănătății. Realizarea spitalului a fost marcată de șicanări politice, acuzații de spionaj, plângeri penale, amenzi de la Consiliul Concurenței și tărăgănări de luni de zile. Iată, pe scurt, toată epopeea acestei investiții anunțate încă din aprilie.

La începutul lunii aprilie, când cazurile de COVID-19 în România erau la mai puțin de 10% din câte sunt astăzi, Consiliul Județean Iași anunța achiziționarea unui spital modular de campanie, tip ROL 3, care va avea 256 de paturi, dintre care 103 pentru Terapie Intensivă. O gură de oxigen pentru sistemul medical în perioada în care toți ochii românilor erau îndreptați spre tragedia sanitară din Italia.

Cifrele prezentate păreau incredibile la momentul respectiv: o alianță a consiliilor județene din Iași, Neamț, Bacău și Botoșani va aloca aproape 15 milioane de euro pentru a achiziționa spitalul, ce urma să fie amplasat în preajma Iașului – pe locul unde se află de altfel și astăzi, platforma de la TransAgropolis, din apropierea localității Lețcani.

Achiziția trebuia să se finalizeze în mai puțin de o lună, iar livrarea era anunțată ca va dura încă maximum 20 de zile. Practic, spitalul trebuia să fie funcțional, cu toate avizele, până în luna iunie.

Realitatea arată însă că povestea din jurul spitalului e marcată de șicanări politice, acuzații de spionaj, plângeri penale, amenzi de la Consiliul Concurenței și tărăgănări de luni de zile. Nici până astăzi nu sunt funcționale paturile de Terapie Intensivă la spitalul modular, iar în zona pacienților confirmați sunt internate puțin peste 30 de persoane.

Termenul inițial, 20 de zile livrarea și 7 instalarea

Spitalul modular a fost măr al discordiei încă de la finalizarea licitației. Consiliile Județene din Bacău și Suceava s-au retras fără explicații din proiect, CJ Neamț a fost de acord să continue, dar înainte ca turcii care au câștigat licitația – SDI Global LLC A.Ș. – să înceapă furnizarea spre Iași a vreunui container, au spus că prețul a fost umflat nejustificat, acuzații respinse de CJ Iași.

Cum ambele instituții erau conduse de oameni cu state vechi în PSD, Ionel Arsene la Neamț și Maricel Popa la Iași, conflictul politic a fost tranșat „în casă” după primele declarații publice. Astfel, licitația Asociației Intercomunitare Euronest, în care cele două CJ-uri sunt membre, a fost adjudecată cu 63,7 milioane de lei, circa 13,2 milioane de euro, în condițiile în care a pornit de la 15,2 milioane de euro.

În împărțeala finală, CJ Neamț a pus la bătaie 3,2 milioane de euro și CJ Iași 10 milioane de euro pentru achiziția finală. Firma era o subsidiară a unei companii din SUA și își lua angajamentul să livreze cele circa 100 de containere care alcătuiesc spitalul în 20 de zile și au solicitat încă 7 zile pentru punerea în funcțiune.

Până în luna mai însă, tot ce au primit reprezentanții Euronest și ai CJ Iași au fost fotografii cu modulele trimise de companie. După mai multe amânări, termenul de 19 mai fusese stabilit ca fiind definitiv în livrare. Atunci însă pandemia făcea ravagii în Turcia și mai multe orașe, printre care și Ankara, unde firma avea sediu, au fost carantinate complet, inclusiv la nivel de transport de mărfuri, au explicat reprezentanții CJ Iași la momentul respectiv.

Acuzații de spionaj și plângeri penale

După ce primele containere au ajuns la Iași pe 27 mai, luna iunie a adus un iz filme cu spioni în afacerea spitalului mobil. Directorul Euronest a precizat în presa locală că a primit un mesaj de la directorul companiei turcești în care acesta spune că a fost vizitat de doi bărbați care s-au recomandat a fi din partea părții ieșene și care au vrut să fie consultați direct în toată procedura de achiziționare, susținând că dispun de pârghiile necesare să oprească plățile.

Câteva zile mai târziu, într-o conferință de presă, Maricel Popa a spus că aceste intervenții au provocat și mai multe întârzieri și a declarat că a depus plângere la DNA împotriva numelor furnizate de către compania turcească.

„Probabil s-a vrut să nu mai fie adus acest spital, furnizorul să nu mai poată onora contractul. Au fost trei persoane în Turcia, prima dată una, iar apoi încă două, care s-au dat ca şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean şi ai Euronest şi au spus să nu se mai aducă absolut nimic pentru că nu sunt bani. A fost o neîncredere a furnizorului, care ne-a comunicat că este la dispoziţia organelor abilitate“, a adăugat Maricel Popa pe 24 iunie.

40 de zile pentru vizele experților

Următorul hop în drumul spre Iași a fost procedura de trecere prin vamă a modulelor. Maricel Popa a acuzat în mai multe rânduri Guvernul și adversarii politici că au întârziat procedurile, fără a putea demonstra aplicat. O întârziere a putut fi observată însă în cazul experților turci care trebuiau să fie la Iași non stop să ajute la asamblarea modulelor.

Compania a transmis o adresă publică spre Iași la finalul lunii mai, explicând că vizele se obțin greu fiindcă ambasadele au program restrâns, directorul Euronest a declarat că a trimis adrese de trei ori către Ministerul Afacerilor Interne pe parcursul lunii iunie, iar pe 3 iulie, primii patru din cei 30 de experți turci, au primit vizele și acordul de a intra pe teritoriul țării.

Acreditarea celor 30 de angajați a durat toată luna iulie, aceștia fiind în echipă completă la Iași în august, la mai bine de 2 luni de când spitalul trebuia să fie deja funcțional. După ce mai multe tiruri au stat aliniate pe drumul de acces către platforma din apropierea localității Lețcani pentru că nu au fost finalizate procedurile vamale, practic doar în luna august a avut loc instalarea propriu-zisă a tuturor echipamentelor.

Trei inaugurări și o sfințire

În urmă cu două luni, la începutul lunii septembrie, a început și lungul șir al inaugurărilor spitalului mobil. În data de 7 septembrie, de față cu presa, reprezentanții CJ Iași au precizat că spitalul va funcționa ca secție exterioară a Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, iar managerul spitalului, prezent la inaugurare, a spus că personalul necesar pentru capacitate maximă este de 350 de persoane.

Din 8 septembrie a început însă încurcătura cu avizele. Zece zile mai târziu, pe 18 septembrie, după șicane între partide pe tema avizelor, președinții CJ Neamț și Iași, Ionel Arsene și Maricel Popa, alături de o echipă medicală de la Spitalul de Boli Infecțioase, erau prezenți la o slujbă de sfințire a spitalului mobil.

Președintele CJ Iași declara atunci că deja se lucrează la programarea pacienților și că în curând aceștia vor fi internați, după o dezinfecție generală. Avizele în schimb nu erau obținute integral nici până la finalul lunii septembrie, când personalul administrativ de la Spitalul de Boli Infecțioase încă luau în gestiune mai multe componente ale spitalului mobil, după ce se făceau teste repetate.

Avizele de la ISU și de la Garda de Mediu erau așteptate și la mijlocul lunii acesteia, dar vestea bună a fost dată de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, venit la Iași în plin pelerinaj la moaștele Sfintei Parascheva, care a declarat deschis spitalul într-o zi de vineri, 16 octombrie, când au fost internați și primii pacienți.

Cu o zi înainte însă, joi, 15 octombrie, stațiile de oxigen care au fost legate să funcționeze împreună printr-o improvizație ce nu fusese realizată de către furnizor au avut mai multe probleme tehnice și au cedat. Astfel, deschiderea paturilor de Terapie Intensivă întârzie până în prezent, fiindcă s-a decis după controale ale DSP Iași și evaluări ale medicilor că este necesară achiziționarea unui stocator de oxigen, fiindcă nu exista o garanție că cele patru stații care trebuie să producă oxigen necesar ventilatoarelor pot să facă față unei presiuni ridicate.

După șapte luni, locurile au scăzut la jumătate

Astăzi, la șapte luni de la primele promisiuni cu privire la spital, comunitatea medicală trăiește de la o promisiune la alta. Ultima dintre ele spune că săptămâna viitoare se va regla și problema stațiilor de oxigen, iar marți va fi sistemul deschis pentru a putea fi internați pacienți la Terapie Intensivă.

„A fost realizată o achiziție, iar compania a spus că aduce toată instalația lunea viitoare și montarea nu va dura mai mult decât o zi, deci, teoretic, atunci ar trebui să începem să funcționăm. Sunt și eu suspicios, am spus de mai multe ori că începem activitatea și nu s-a împlinit, deci vreau să așteptăm ziua de marți. Va fi o deschidere treptată, avem aparatură care nu există în România și trebuie să mergem pas cu pas să nu ne hazardăm. Inițial vom avea 6 paturi, apoi 12 și vom continua spre 24 dacă toate lucrurile merg bine”, a declarat Vasile Cepoi, directorul DSP Iași, pentru Hotnews.

Duminică, ministrul Sănătății Nelu Tătaru a spus că cele 6 paturi la ATI vor fi disponibile chiar de astăzi, 2 noiembrie.

Pe drumul instalării, însă, s-au pierdut mai multe paturi. Spitalul anunțat cu 256 de paturi și 103 la Terapie Intensivă va avea, de fapt, 70 de paturi pentru pacienții confirmați și doar maximum 48 la Terapie Intensivă. De vină sunt circuitele necesare pentru a asigura fluxurile în spital, de altfel în toate spitalele e aceeași situație, spune Vasile Cepoi: s-a redus cam cu o treime numărul de paturi.

„Este greu de spus dacă vom reuși să avem toate cele 48 de paturi de Terapie Intensivă, momentan avem calculate deschiderea a maximum 24, la care să putem asigura și cadre medicale. Dacă discutăm de 48 s-ar putea să trebuiască să apelăm și la personalul din alte județ, dar va depinde de deciziile luate la nivel național. Dacă ni se va permite să angajăm rezidenții care au dat specialitatea acum, și nu în decembrie, cu personal auxiliar de la alte spitale s-ar putea să avem personal pentru cele 48 de paturi. Poate nu vom avea nevoie, dar ne pregătim pentru ce e mai rău”, a completat Vasile Cepoi.

Maricel Popa: „Toate s-au adunat una peste alta”

Contactat de către Hotnews pentru a comenta cum vede situația spitalului mobil pe care l-a anunțat în urmă cu șapte luni, fostul președinte CJ Iași, Maricel Popa, care a pierdut alegerile în fața lui Costel Alexe, acuză și acum că nu a vrut toată lumea „binele ieșenilor” și că au fost actori care nu au vrut „ca spitalul să fie terminat”.

„Guvernul nu a vrut să treacă, după achiziționarea spitalului, transportul acestuia ca fiind transport medical și a fost civil, comercial, iar în pandemie s-a stat foarte mult și la turci, și la bulgari, și la noi în vamă. A făcut trei săptămâni de la Ankara la Iași, iar în mod normal un tir pe rută directă face 50 de ore. Apoi au fost autorizațiile: s-au pus condiții ca pentru o fabrică, un bloc, documentele au început în iunie și s-au terminat în septembrie. Toate s-au adunat una peste alta”, a spus Maricel Popa.

În prezent, la unitatea medicală sunt internate puțin peste 30 de persoane cu forme ușoare, care să nu aibă nevoie de oxigen, iar de săptămâna aceasta speranța este că vor putea intra și primii pacienți pe paturile de Terapie Intensivă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro