Sari direct la conținut

Erdogan, dezlănțuit în fața Adunării Generale a ONU: Liderul turc îl compară pe Netanyahu cu Hitler și cere stoparea „genocidului” din Orientul Mijlociu

HotNews.ro
Erdogan, dezlănțuit în fața Adunării Generale a ONU: Liderul turc îl compară pe Netanyahu cu Hitler și cere stoparea „genocidului” din Orientul Mijlociu
Președintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, ține un discurs în fața Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. New York, SUA, 24 septembrie 2024. FOTO: Bianca Otero / Zuma Press / Profimedia

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a comparat marți pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu cu dictatorul nazist Adolf Hitler, cerând ca acesta să fie oprit, scrie Politico.

„Așa cum Hitler a fost oprit de o alianță a umanității acum 70 de ani, Netanyahu și rețeaua sa de asasini trebuie, de asemenea, să fie opriți de o alianță a umanității”, a declarat Erdogan, în timpul discursului său, la cea de-a 79-a Adunare Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) de la New York.

Preşedintele turc, susţinător declarat al dreptului palestinienilor la rezistenţă, a calificat ONU drept o „structură disfuncţională”.

„Valorile pe care Occidentul pretinde că le apără mor, adevărul moare, speranţele umanităţii de a trăi într-o lume mai dreaptă mor una câte una… Pun întrebarea deschis organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului: cei care trăiesc şi mor în Gaza şi în Cisiordania nu sunt fiinţe umane?”, a continuat Erdogan, afirmând că Fâșia Gaza a devenit „cel mai mare cimitir de copii şi femei din lume”.

Erdogan a afirmat că peste 41.000 de palestinieni au fost uciși începând din 7 octombrie anul trecut și de când Israelul și-a lansat campania militară din Fâșia Gaza, în timp ce peste 17.000 de copii au fost țintele gloanțelor și bombelor israeliene.

„Fac apel la Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, ce mai așteptați pentru a preveni genocidul din Gaza? Pentru a pune capăt acestei cruzimi și acestei barbarii?”, a întrebat el retoric.

„Îi întreb pe jurnaliştii de la ONU: nu sunt jurnaliştii ucişi în Gaza, colegii voştri?”, a adresat președintele turc o altă întrebare retorică.

„Ce aşteptaţi pentru a opri masacrele care antrenează întreaga regiune în război?”, a continuat el, reiterând că „administraţia israeliană comite un genocid” împotriva poporului palestinian.

„Cât timp veţi mai suporta ruşinea de a fi martori ai acestui masacru? Ce se întâmplă în Palestina este semnul unui mare colaps moral”, a mai afirmat Erdogan, estimând că „guvernul Israelului calcă în picioare legea internaţională cu fiecare prilej”, potrivit Agerpres.

Vorbind imediat după președintele Joe Biden, Erdogan a criticat, de asemenea, politica Statelor Unite în regiune. „Cei care se presupune că lucrează pentru o încetare a focului în această etapă continuă să trimită arme și muniție Israelului, prin spatele scenei, pentru ca acesta să își poată continua masacrele”, a acuzat el. „Asta este incoerenţă şi nesinceritate”, a continuat liderul turc.

Erdogan a mai declarat că statele care sprijină Israelul „în mod necondiționat” sunt, de asemenea, responsabile pentru situația din Gaza și le-a îndemnat să recunoască statul Palestina „cât mai curând posibil”.

În iulie, Erdogan a amenințat că va trimite soldați turci în Israel pentru a interveni în numele palestinienilor.

În ceea ce privește cele mai recente tensiuni dintre Israel și gruparea șiită libaneză Hezbollah, Erdogan a declarat în cadrul Adunării Generale a ONU că Turcia este alături de poporul libanez și a acuzat Israelul de incitare la conflicte regionale prin acțiunile statului evreu împotriva militanților Hezbollah.

Pe de altă parte, Erdogan nu a pierdut prilejul de a face apel de la tribuna ONU la „recunoaşterea Republicii Turce a Ciprului de Nord şi la stabilirea de relaţii diplomatice”.

Formaţiunea statală rezultată în 1974 în urma invadării părţii de nord a Ciprului de către armata turcă este în prezent recunoscută numai de Ankara.

INTERVIURILE HotNews.ro