Sari direct la conținut

Erdogan spune că el şi Putin sunt de acord cu prelungirea acordului privind transportul cerealelor pe Marea Neagră / Kremlinul, surprins: „Nu am făcut nicio declaraţie în acest sens”

HotNews.ro
Erdogan și Putin în 2022, Foto: Vyacheslav Prokofyev / AP / Profimedia
Erdogan și Putin în 2022, Foto: Vyacheslav Prokofyev / AP / Profimedia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri că este de aceeaşi părere cu liderul rus Vladimir Putin că ar trebui extins acordul care să permită exportul de cereale ucrainene pe Marea Neagră, însă Kremlinul a precizat ulterior că nu a făcut declaraţii în acest sens.

Întrebat de reporteri, Erdogan a spus că speră că acordul va fi prelungit după data limită actuală, 17 iulie, ca rezultat al eforturilor Naţiunilor Unite şi ale Turciei, relatează News.ro.

„Ne pregătim să-l găzduim pe domnul Putin în Turcia în august. Suntem de acord cu extinderea Coridorului pentru cereale al Mării Negre”. a spus vineri preşedintele Recep Tayyip Erdogan, citat de agenţia turcă Anadolu.

Menţionând că secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a trimis şi o scrisoare lui Putin, Erdogan a spus: „Sper că prin această scrisoare vom asigura extinderea acordului privind coridorul pentru cereale, cu eforturile comune ale noastre şi ale Rusiei. Şi, astfel, vom continua să rezolvăm problemele ţărilor africane sărace, slab dezvoltate, împreună cu domnul Putin”.

Rusia nu a făcut nicio declaraţie cu privire la prelungirea „acordului pentru cereale”, a declarat ulterior pentru agenția rusă Interfax purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov. „Nu am făcut nicio declaraţie în acest sens”, a spus Peskov, reacţionând la informaţiile apărute în presă că Vladimir Putin ar fi fost de acord să prelungească acordul.

Comisia Europeană ajută Naţiunile Unite şi Turcia să încerce să extindă acordul şi este deschisă să „exploreze toate soluţiile”, declarase joi un purtător de cuvânt al Uniunii Europene.

ONU şi Turcia au intermediat Iniţiativa pentru cereale de la Marea Neagră negociind cu Rusia şi Ucraina, în iulie 2022, pentru a contribui la atenuarea crizei alimentare globale agravate de invazia şi blocarea porturilor ucrainene de către Moscova. Ucraina şi Rusia sunt printre principalii exportatori de cereale din lume.

Citește și:

___

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro