Sari direct la conținut

Erdogan spune că Netanyahu nu e cu nimic diferit de Hitler

HotNews.ro
Recep Erdogan, Foto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia
Recep Erdogan, Foto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

​Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat miercuri că premierul israelian Benjamin Netanyahu nu este diferit de Adolf Hitler și a asemănat atacurile Israelului asupra Gaza cu tratamentul naziștilor asupra poporului evreu, relatează Reuters.

Turcia, membră NATO, care susține o soluție cu două state pentru conflictul israeliano-palestinian, a criticat atacurile aeriene și terestre al Israelului asupra Gaza, spunând că Israelul este „stat terorist”, iar liderii săi trebuie judecați în instanțele internaționale.

Erdogan a spus că Turcia îi va primi pe academicienii și oamenii de știință care se confruntă cu persecuția pentru opiniile lor asupra conflictului din Gaza, adăugând că țările occidentale care susțin Israelul sunt complice la ceea ce el a numit crime de război.

Erdogan spune că Netanyahu l-ar putea eclipsa pe Hitler

„Obișnuiau să-l vorbească de rău pe Hitler. Cu ce sunteți diferiți de Hitler? Ne vor face să îl simțim dorul lui Hitler. Este ceea ce face acest Netanyahu mai prejos decât ceea ce a făcut Hitler? Nu este”, a spus Erdogan.

„Este mai bogat decât Hitler, primește sprijin din Occident. Tot felul de sprijin vine din Statele Unite. Și ce au făcut ei cu tot acest sprijin? Au ucis peste 20.000 de locuitori din Gaza”, a spus el.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Israelului.

În ciuda criticilor, Turcia a menținut legături comerciale cu Israelul, atragând reacții negative din partea partidelor de opoziție și Iran. Ankara spune că comerțul cu Israelul a scăzut drastic din 7 octombrie, când gruparea militantă palestiniană Hamas a lansat un atac transfrontalier mortal care a ucis 1.200 de oameni, determinând Israelul să lanseze războiul împotriva Hamas.

Spre deosebire de aliații săi occidentali și de unele națiuni arabe, Turcia nu vede Hamas ca pe o organizație teroristă.

Citește:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro