„Este departe de a fi un model pentru România” / „Orașul Brăila a fost jignit”. Omagierea unui intelectual legionar a stârnit un scandal public

O expoziție documentară organizată la Brăila, despre intelectualul legionar și antisemit Nae Ionescu, a atras reacția Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, care a criticat public evenimentul. În replică, biblioteca care a organizat expoziția spune că a avut în vedere doar „elementul de valoare literar și artistic al intelectualului”, nu și ideile sale politice.
Pe 15 martie, Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” critica expoziția „In memoriam Nae Ionescu”, organizată de Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Într-o postare pe Facebook, Institutul „Elie Wiesel” vorbește despre antisemitul Nae Ionescu, cel pe care autoritățile locale din Brăila îl promovează.
„Brăila, orașul natal al antisemitului Nae Ionescu, prin grija autorităților locale, Consiliul județean și Primărie, s-a transformat într-un adevărat loc de cult memorial pentru ideologul Mișcării Legionare. Muzeu memorial, bust în Piața Poligon, comemorări ca și cum în România nu ar exista o legislație pentru interzicerea simbolurilor și organizațiilor legionare.”, se arată în postarea celor de la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.
Pe 18 martie, pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila, se publica o scrisoare adresată Institutului „Elie Wiesel”, prin care biblioteca aducea câteva lămuriri.
În document, instituția spune că nu a făcut apologia mișcărilor extremiste, rasiste sau xenofobe, iar intenția este aceea de a prelua exclusiv „elementul de valoare literar, documentar, artistic sau științific”. Reprezentanții susțin că mesajul celor de la „Elie Wiesel” este o jignire. „Orașul Brăila a fost jignit în mod nemeritat prin descrierea nereală a «un adevărat loc de cult memorial pentru ideologul Mișcării Legionar»”.
„Revenind la Expoziția documentară Nae Ionescu, ținem să precizăm că sunt prezente documente tipărite care nu au absolut nicio legătură cu propaganda Mișcării Legionare, având strict valoare documentară(…) Cu luminile și umbrele lui Nae Ionescu, instituțiile din Brăila au pus în valoare doar aspectele care țin de activitatea literară a filosofului brăilean, nu și ideile sau aspectele de ordin politic la care, la un moment dat, acesta a aderat.”, se mai arată în scrisoarea deschisă transmisă de Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila.
„Un astfel de eveniment nu poate fi organizat de către o instituție publică de cultură”

Pe 20 martie, Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” publică o scrisoare de răspuns, adresată Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila. În document, reprezentanții institutului demontează argumentele oferite de reprezentanții bibliotecii locale.
„Argumentele dvs. nu reușesc să se sincronizeze cu principiul: spațiul public și spiritul civic democratic nu reprezintă o tribună pentru publicitatea memoriei unei persoane care s-a situat în elita extremei drepte din România. Cu atât mai puțin un astfel de eveniment nu poate fi organizat de către o instituție publică de cultură.
Celebrarea «Diavolului», cum l-a denumit Marta Petreu (scriitoare, autoarea volumului „Diavolul și ucenicul său: Nae Ionescu – Mihail Sebastian” – n. red) pe Nae Ionescu, nu își află locul printre valorile și bunele practici ale democrației. Și aceasta pentru că, în contradicție cu cele ce se afirmă în scrisoarea dvs., realitatea istorică și simbolică este și mai înnegurată.”, se afirmă în scrisoarea de răspuns a Institutului „Elie Wiesel”.
În document sunt prezentate mai multe afirmații antisemite făcute de Nae Ionescu, dar și exemple de evenimente legionare din Brăila, unul chiar la bustul dedicat intelectualului. În finalul scrisorii deschise, Institutul „Elie Wiesel” spune că intenția a fost aceea de a oferi „o perspectivă mult mai fidelă față de valorile și principiile culturii democratice.”
„Pentru a fi bineînțeleși, nu îl victimizăm sau excludem din instituțiile de cultură. Dar el trebuie studiat și analizat cu spiritul critic al intelectualului de astăzi, cercetând toate straturile lui biografice și istorice. Iată de ce, prin busturi și omagieri se pun doar pietrele de temelie pentru construcția idolilor. Nae Ionescu este departe de a fi un model pentru România democrată de astăzi. Intenția noastră nu este de a vă deranja crezul, am vrut doar să oferim și o altă perspectivă mult mai fidelă față de valorile și principiile culturii democratice.”, se arată în finalul documentului publicat de Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.
Cine a fost Nae Ionescu
Născut în 1890 la Brăila, acesta a fost un filozof, profesor universitar, politician și ideolog legionar. Este cunoscut pentru influența pe care a avut-o asupra unor autori precum Mircea Eliade, Emil Cioran și Constantin Noica. Susținător al Mișcării Legionare, Nae Ionescu este arestat de două ori din cauza apartenenței la formațiunea de extremă-dreapta. A murit în 1940 la București, unii istorici afirmând că din cauza unei boli de inimă, alții că ar fi fost otrăvit la ordinul regelui Carol al II-lea.