Sari direct la conținut

„Este obscen”. Nunta de sute de milioane de euro a celei mai bogate familii din India stârnește furie și admirație

HotNews.ro
„Este obscen”. Nunta de sute de milioane de euro a celei mai bogate familii din India stârnește furie și admirație
Un artist pictează portretele mirilor Radhika Merchant și Anant Ambani. FOTO: Narinder NANU / AFP / Profimedia

După luni de ceremonii fastuoase organizate prin întreaga lume, nunta fiului celui mai bogat om din Asia va avea loc în cele din urmă vineri. Extravaganța evenimentelor generează însă diviziuni într-o țară în care decalajul dintre bogați și săraci este evident și în creștere, scriu site-ul televiziunii publice canadiene CBC și BBC News.

Anant Ambani, fiul președintelui companiei Reliance Industries, Mukesh Ambani, se va căsători vineri cu Radhika Merchant, fiica magnaților din industria farmaceutică Viren și Shaila Merchant. Nunta extravagantă de patru zile din orașul Mumbai este însă doar ultima etapă dintr-un șir de petreceri fastuoase organizate de familie începând cu luna martie.

Ambani și Merchant au trecut deja printr-o serie de festivități premergătoare nunții, inclusiv un eveniment de trei zile în martie, cu un spectacol al vedetei pop Rihanna și o listă de invitați care i-a inclus pe miliardarii Bill Gates și Mark Zuckerberg, o serie de vedete de la Bollywood și fostul prim-ministru canadian Stephen Harper.

Pe lungul calendar al evenimentelor s-a aflat o croazieră de trei zile în luna mai, cu Katy Perry, Pitbull și David Guetta, precum și o ceremonie tradițională Punjabi la începutul lui iulie, cu un spectacol susținut de canadianul Justin Bieber.

CBC.ca spune că, potrivit informațiilor, la nunta propriu-zisă ar putea cânta Adele și Drake.

Familia Ambani nu a dezvăluit care este costul nunții, dar organizatorii de ceremonii estimează că familia a cheltuit deja între 11 și 13 miliarde de rupii (132-156 milioane de dolari), scrie BBC. Informațiile spun că Rihanna ar fi fost plătită cu 7 milioane de dolari pentru prestația sa, în timp ce cifra sugerată pentru Bieber este de 10 milioane de dolari.

Noua „familie regală” a Indiei

Evenimentele extravagante au atras atenția întregii țări. E ca și cum familia Ambani ar fi noua familie regală a Indiei, a observat Surbhi Gupta, editoare pentru Asia de Sud la New Lines Magazine, într-o discuție cu CBC.

Însă nu toată lumea a fost impresionată.

Într-o țară cu unele dintre cele mai mari disparități economice din lume, unii au folosit rețelele sociale pentru a critica familiile pentru că nu cheltuie mai mulți bani pentru a-i ajuta pe indienii care au nevoie de bani.

Deși unii susținători au declarat că evenimentele stimulează economia și ajută la generarea de afaceri pentru mulți cetățeni, alții, precum politicianul indian de opoziție Thomas Isaac, au observat că sumele cheltuite sunt „obscene”.

„Din punct de vedere legal, poate că sunt banii lor, dar astfel de cheltuieli ostentative sunt un păcat împotriva Pământului și (a) săracilor”, a declarat el într-o postare pe X.

„Se poate vedea în unele dintre postările de pe rețelele sociale că oamenii sunt furioși”, a observat pentru CBC Rekha Krishnan, profesoară de afaceri la Universitatea Simon Fraser, care studiază ordinea socială în organizații, piețe și societate.

Ea a spus că, deși ritualurile de nuntă ar trebui să unească societatea, ele pot să genereze și diviziune. În acest caz, expunerea bogăției pe rețelele sociale stârnește sentimente de furie și dezgust pentru unii.

Chiar și pentru o societate care acordă o importanță semnificativă nunților extravagante, „ei consideră că acest lucru este un pic exagerat – un pic prea mult”, a spus ea.

O avere de 122 de miliarde de dolari

Tatăl mirelui este Mukesh Ambani, cea mai bogată persoană din Asia, care are o avere netă de 122,6 miliarde de dolari, potrivit Forbes. Compania sa Reliance Industries este un conglomerat masiv cu interese care variază de la petrochimie și petrol și gaze la telecomunicații și retail.

Fiul cel mare, Akash Ambani, în vârstă de 32 de ani, este în prezent președinte al companiei de telecomunicații a familiei, Reliance Jio. Sora sa geamănă, Isha Ambani, în vârstă de 32 de ani, supraveghează vânzările cu amănuntul, în timp ce Anant, cel mai tânăr, în vârstă de 29 de ani, a preluat un rol în noua afacere cu energie.

Viitoarea soție a lui Anant, Merchant, 29 de ani, este fiica magnatului farmaceutic miliardar Viren Merchant și este directoare de marketing pentru compania acestuia, Encore Healthcare, potrivit Vogue.

Un lucru care nu a scăpat unor observatori este că Reliance Jio a mărit săptămâna trecută prețul serviciului său de telecomunicații, pe care mulți indieni se luptă deja să și-l permită.

„Acest lucru te face să ai impresia că cineva te pune să plătești pentru toată distracția de care are parte”, a spus Krishnan, profesoara de la Universitatea Simon Fraser.

Ceremonia a căpătat și o tentă politică

Krishnan a mai spus că Mukesh Ambani, care a construit imperiul comercial, este în general admirat în India pentru că și-a croit drum spre toată această bogăție dintr-un mediu al clasei de mijloc.

Criticii lui Ambani spun însă că firma sa a prosperat în principal datorită conexiunilor politice și spun că „capitalismul de cumetrie“ din India a ajutat companii ca a sa să supraviețuiască.

În ultimele zile, nunta a căpătat brusc conotații mai politice, a observat Reuters, care a notat că mai multe postere cu prim-ministrul Narendra Modi au apărut de-a lungul drumului spre locul de desfășurare al ceremniei din Mumbai.

Numele lui Modi nu a figurat pe lista de invitați prezentată de organizatori, deși la eveniment sunt așteptați politicieni precum foștii prim-miniștri britanici Tony Blair și Boris Johnson.

Modi s-a confruntat cu numeroase critici din partea liderilor opoziției indiene, care spun că este prea apropiat de magnați precum Ambani, acuzații pe care prim-ministrul și guvernul său le-au negat.

În orice caz, mulți aspiră la bogăția extremă a familiei.

„O nuntă pe steroizi”

Cu privire la nuntă, jurnalista Surbhi Gupta a explicat pentru CBC că aceasta este atent urmărită, de admiratori sau detractori.

Ea a subliniat că este posibil ca persoanele din afara Asiei de Sud care consideră evenimentele risipitoare să nu realizeze faptul că nunțile indiene reprezintă și un moment de a semnala statutul social și averea cuiva.

Cuplurile indiene cheltuiesc adesea o cincime din veniturile lor de o viață pentru nuntă.

Chiar și așa însă, nunta pare să fi stabilit noi standarde de opulență.

Jenna Drenten, profesoară de marketing care studiază cultura digitală a consumatorilor la Universitatea Loyola din Chicago, a observat că seria de evenimente este o „nuntă extremă pe steroizi”.

„În calitate de consumatori obișnuiți, cred că mulți oameni nu pot concepe o asemenea avere, atâtea excese, pentru a organiza o nuntă atât de fastuoasă”, a spus ea.

INTERVIURILE HotNews.ro