Sari direct la conținut

A ÎNCEPUT EURO 2024. La valoarea lotului suntem pe ultimul loc din 24 de țări, deși economic vorbind România nu mai stă atât de rău

HotNews.ro
A ÎNCEPUT EURO 2024. La valoarea lotului suntem pe ultimul loc din 24 de țări, deși economic vorbind România nu mai stă atât de rău

A început Campionatul European de fotbal. O analiză a siteului de sport GOLAZO.ro. arată că toate echipele au fotbaliști mai bine cotați ca ai noștri. De regulă, spuneam că e normal, pentru că lipsa de valoare din fotbal e o oglindire a dimensiunii economice reduse a țării. Numai că, în privința economiei, nu mai stăm atât de rău, față de alte echipe de la Euro. 

  • Conform criteriului valorii jucătorilor, în clasamentul celor mai valoroase naționale, România e ultima, chiar și sub Albania, Georgia și Slovenia.
  • Dar asta nu e o reflectare strict proporțională a economiilor și salariilor, unde stăm mai bine decât destul de multe echipe din cele 24. 

Ieri a debutat Campionatul European. Meciurile de astăzi, care pot fi văzute pe ProTV, sunt:

  • 16:00 » Ungaria – Elveția (Grupa A, Koln)
  • 19:00 » Spania – Croația (Grupa B, Berlin)
  • 22:00 » Italia – Albania (Grupa B, Dortmund)

Noi suntem în grupă cu Belgia, Slovacia și Ucraina și primul meci îl vom juca luni, cu Ucraina, de la ora 16. Programul complet al Europeanului îl puteți vedea aici. 

Publicul românesc e pesimist, printre altele pentru că ocupăm, ca valoare de piață a jucătorilor, ultimul loc dintre cele 24 de echipe. 

Suntem și singura echipă națională care nu are măcar un fotbalist titular indiscutabil într-un club de top din primele 5 campionate ale Europei, scrie GOLAZO.ro. 

Un exemplu de la una dintre adversare, Slovacia, arată că trei jucători din lotul Slovaciei adună, ca valoare de piață, un nivel mai mare decât cel al întregului lot al României. Slovacii îi au pe Hancko (35 milioane euro), Skriniar (30 milioane) și Lobotka (28 milioane), în timp ce toți ”tricolorii” prezenți la Euro însumează 92 de milioane de euro.

Naționala României, la unul dintre antrenamentele pentru EURO 2024/Facebook: Echipa națională a României

Nu mai suntem ”codașii economici” ai competiției

Deficitul de valoare fotbalistică nu mai e proporțional cu deficitul economic. România a avut în 2023 un PIB pe locuitor de 18.500 de dolari, în timp ce alte țări, cu loturi sportive mai valoroase, au un PIB mai mic/locuitor: Serbia – 10.800 de dolari, Albania – 7.000 de dolari. 

În România, salariul minim e de 663 de euro: suntem cu 20% peste Serbia și cu 70% peste Albania. Și, de la 1 iulie, vom fi peste Ungaria, lîngă Slovacia și Cehia.

În acest moment, nivelul salariului minim la noi e de 663 de euro. Suficient cât să lăsăm sub noi state ca Turcia sau Serbia.

Clasamentul țărilor care vor fi la Euro, care au cel mai mic salariu minim 

ȚARĂ SALARIU (euro)

Polonia 978

Portugalia 956

Croația 840

Cehia 765

Slovacia 750

Ungaria 697

România 663

Turcia 612

Serbia 543

Albania 385

Ucraina 216

Georgia 45

*Sursa: countryeconomy.com

Salariul minim se mărește în România de la 1 iulie

Pe parcursul Europeanului din Germania, România are șanse să prindă optimile de finală (primele 16 țări) în topul salariului minim, scrie GOLAZO.ro. 

Asta pentru că, de la 1 iulie, salariul minim va ajunge la 3.700 lei brut, adică 745 de euro. Nivel cu care am trece de Ungaria și am fi alături de Slovacia, foarte aproape chiar de Cehia. 

foto: Echipa națională de fotbal a României/Facebook

INTERVIURILE HotNews.ro