Sari direct la conținut

Eurodeputații au cerut renumerații echitabile pentru muzicienii difuzați de platformele de streaming și au criticat așa-numitele sisteme de „payola"

HotNews.ro
Aplicația Spotify pe iPhone și iPad, Foto: © Sandunrmstjobs | Dreamstime.com
Aplicația Spotify pe iPhone și iPad, Foto: © Sandunrmstjobs | Dreamstime.com

Parlamentul European a votat miercuri în favoarea unei rezoluții care solicită o remunerare mai echitabilă pentru artiștii a căror muzică este difuzată pe platformele de streaming muzical, transmite France Presse.

Textul a fost adoptat cu 532 de voturi pentru și 61 împotrivă.

Streamingul reprezintă 67% din vânzările globale ale sectorului muzical, cu afaceri anuale de 22,6 miliarde de dolari, amintește Parlamentul European într-un comunicat de presă. Chiar dacă sectorul continuă să crească, el plătește venituri foarte mici majorității autorilor, deplâng eurodeputații, care ar dori o mai bună repartizare a veniturilor.

Ei au criticat , de asemenea, așa-numitele sisteme de „payola”, care îi obligă pe autori să accepte venituri mai mici sau zero în schimbul unei mai mari vizibilități.

„Distribuția muzicii pe platformele digitale nu aduce beneficii suficiente artiștilor, autorilor și interpreților”, a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, raportorul textului, spaniolul Ibán García del Blanco (S&D, socialist), deși a salutat „eforturile recente ale sectorului pentru a corecta aceste dezechilibre”.

„Cerem Comisiei Europene, în colaborare cu părțile interesate, să examineze modele mai echitabile de redistribuire a profiturilor”, a explicat el.

Printre propunerile înaintate se numără crearea unui „observator european al muzicii”, însărcinat cu colectarea de date și cu „propunerea de soluții la problemele care pot fi identificate acum sau în viitor”.

De asemenea, deputații europeni doresc ca executivul UE să elaboreze o propunere legislativă pentru a „garanta diversitatea culturală europeană”.

Raportul subliniază, de asemenea, necesitatea unei „utilizări etice a inteligenței artificiale”. El solicită Bruxelles-ului să propună dispoziții legale specifice pentru a asigura transparența algoritmilor și a sistemelor de recomandare a conținutului pe platformele de streaming muzical.

Foto articol: DreamsTime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro