Europa trebuie să negocieze mai bine cu China, potrivit unui studiu
Uniunea Europeană trebuie să își reechilibreze relația economică cu China, care este de prea multe ori în avantajul acesteia din urmă, potrivit unei note publicate miercuri de Council for Economic Analysis (CAE), citează AFP.
Pe fondul consolidării legăturilor dintre Moscova și Beijing și al războiului din Ucraina, economiștii Mikko Huotari și Sébastien Jean subliniază că ponderea Chinei în importurile UE a crescut considerabil – în 2021 era de 22,3%, față de 7,7% pentru Rusia – și că 10,2% din exporturile europene au mers în China, față de 4,1% pentru Rusia.
Deficitul comercial al UE cu Beijingul s-a adâncit puternic în timpul crizei din domeniul sănătății, crescând de la 165 de miliarde de euro în 2019 la 249 de miliarde în 2021, potrivit Eurostat.
Pe de altă parte, „China folosește în mod voit accesul la piața sa „ca instrument de presiune politică”, deoarece a devenit atât de important pentru marile grupuri multinaționale.
În acest context, economiștii nu pledează pentru o retragere de pe piața chineză, ci pentru o „interdependență sigură”.
Pentru a realiza acest lucru, nota susține că există multe de învățat de la țări precum Australia și Japonia, care au reușit să își reducă vulnerabilitatea la sancțiunile comerciale chinezești, sau de la Coreea de Sud și Taiwan, care au dobândit poziții puternice în domeniul semiconductorilor, ceea ce le face indispensabile pentru Beijing.
Pentru că „a întrerupe relațiile înseamnă, de asemenea, a ne priva de interese comune care constituie o bază pentru construirea unei agende de cooperare” în materie de încălzire globală, neproliferare sau sănătate, printre altele, a explicat Sébastien Jean în timpul unei prezentări a studiului în fața presei.
Cu toate acestea, situația devine din ce în ce mai complicată, deoarece Beijingul pare să fi optat pentru o deschidere „à la carte”: companiile sunt supuse unei presiuni tot mai mari pentru a se asigura că activitățile lor din China, în special în domeniul cercetării și dezvoltării, nu sunt integrate cu restul activităților lor din întreaga lume.
Teste de stres
„Într-o serie de sectoare, chinezii consideră că au nevoie de tehnologii străine: acesta va fi cazul semiconductorilor, produselor farmaceutice și chimiei avansate”, explică Sébastien Jean.
Dar există și sectoare în care aceștia consideră că „nu mai au nevoie de străini: este cazul multor domenii ale tehnologiei digitale, în care companiile europene sunt adesea îndepărtate.
Cu toate acestea, majoritatea multinaționalelor consideră că nu pot ignora piața chineză. Mulți au „percepția că ecosistemul chinez de inovare este din ce în ce mai dinamic și că, dacă vor să țină pasul, ar fi bine să fie în China”, potrivit cercetătorului.
Pentru a negocia mai bine, țările europene trebuie să își „consolideze pozițiile puternice” și să „prevină transferurile nedorite de tehnologie”, „asigurând în același timp lanțurile de aprovizionare critice”, sugerează nota.
Pentru a apăra mai bine interesele europene, nota recomandă, de asemenea, cooperarea internațională pentru a reduce subvențiile masive pe care Beijingul le acordă anumitor sectoare industriale. În plus, ratificarea acordului de investiții UE-China din 2019, care a fost blocat din cauza represiunii minorității uigure din Xinjiang, nu ar mai trebui să fie o prioritate.
Fără a amâna punerea în aplicare a unei taxe pe carbon la frontierele Europei, ale cărei consecințe pe termen scurt vor fi limitate pentru China, care va fi afectată doar cu 2% din exporturile sale, cercetătorii recomandă discutarea politicii sale climatice cu guvernul chinez într-un cadru plurilateral.
În cele din urmă, un posibil atac chinez asupra Taiwanului, o insulă independentă de facto revendicată de Beijing, amenință relațiile sino-europene ca o sabie a lui Damocles. În caz de agresiune, „este greu de imaginat că nu vom avea același tip de sancțiuni economice ca și în cazul Rusiei”, spune Sébastien Jean.
Pentru a examina consecințele sancțiunilor, o notă ACE publicată în 2021, chiar înainte de războiul din Ucraina, propunea deja efectuarea de simulări pe o serie întreagă de produse importate din China.
Dar „suntem foarte în întârziere” în această privință, a recunoscut președintele ACE, Philippe Martin.