Sari direct la conținut

Ev. Zilei: Procurorul general, platit de un infractor

Evenimentul Zilei

Ilie Botos, actualul procuror general al Romaniei, a figurat pe lista cadrelor universitare de la Facultatea „Bogdan Voda” din Cluj-Napoca, patronata si condusa de cetateanul arab Hadi Jaradat, condamnat in 1993 pentru fals intelectual. Universitatea „Bogdan Voda” se afla in evidentele Directiei Finantelor Publice a Judetului Cluj cu o datorie totala la bugetul de stat de 11,8 miliarde de lei.

Hadi Jaradat poarta acest nume din anul 1995, dupa ce a fost eliberat din penitenciar. Inainte, acesta se numea Abdel Mohamed Hadi Rahman. Mai mult, Jaradat a fost asociat cu un anume Khaled Matar, cautat de FBI pentru presupusa implicare in atentatele din data de 11 septembrie 2001, fapt recunoscut de FBI Bucuresti.

Hadi Jaradat este, in momentul de fata, profesor universitar, presedinte si proprietar al Universitatii „Bogdan Voda” din Cluj-Napoca. El a reusit sa se inconjoare de nume sonore, pe care le-a cooptat in corpul profesoral de la Universitatea „Bogdan Voda”.

Actualul procuror general al Romaniei, Ilie Botos, a fost incadrat si platit in calitate de conferentiar universitar la Facultatea de Drept a UBV; vicepresedintele Tribunalului Militar Cluj, Tiberiu Ban, este lector universitar.

Pe statele de plata ale lui Jaradat se mai afla: adjunctul Directiei de Protectie Interna din cadrul Ministerului de Interne, comisarul Remus Span; Todorut Bodea, inspector la Curtea de Conturi Cluj; fostul negociator-sef al Romaniei, Vasile Puscas.

Cu un asa „spate”, Hadi Jaradat a reusit chiar sa obtina acreditarea UBV, fapt care s-a petrecut in cursul zilei de marti, cind parlamentul a votat o lege in acest sens. Mai trebuie doar ca acest act normativ sa fie semnat de presedintele Romaniei ca sa devina lege.

Legaturi periculoase

Desi am solicitat in repetate rinduri pozitia Universitatii „Bogdan Voda” sau o intilnire cu patronul acesteia, Hadi Jaradat, acest lucru nu a fost posibil din cauza retinerii pe care universitarul o manifesta fata de ziaristi. De altfel, Hadi Jaradat are un trecut legat si de inchisorile romanesti. Potrivit Serviciului Roman de Informatii, prof. univ. dr.

Hadi Jaradat, care in cursul anului 1992 purta numele de Abdel Mohamed Hadi Rahman, a infiintat, impreuna cu Khaled Deiab Abdalla Matar si cu alti doi profesori universitari clujeni, Universitatea Romano-Araba. Acest Khaled Deiab Abdalla Matar este cautat de autoritatile americane pentru presupusa implicare in atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, de la New York.

Tot SRI confirma faptul ca Khaled Matar a intentionat sa infiinteze in cadrul Universitatii Romano-Arabe o scoala de pilotaj care urma sa functioneze pe linga Aerodromul Ghimbav Brasov. „Khaled Deiab Abdalla Matar a contactat, in acest sens, conducerea Aeroclubului Central Roman, avind in proiect sa scolarizeze, in vederea obtinerii brevetului de pilot, 30 de tineri palestinieni”, arata SRI.

Unul dintre asociatii celor doi arabi, in momentul de fata prorector la Universitatea „Bogdan Voda”, prof. univ. Romulus Gidro, a declarat in cursul anului trecut, intr-un interviu publicat de „Evenimentul zilei”, ca Khaled Matar a cerut, in numele Universitatii Romano-Arabe, vize de studiu pentru studenti arabi, care insa nu au figurat niciodata in evidentele universitatii.

Ulterior, Universitatea Romano-Araba a incetat sa mai functioneze, intreaga activitate fiind preluata de nou-infiintata Universitate „Bogdan Voda”.

Oficial, in momentul de fata, tot ce se mai stie despre Matar Khaled, condamnat in lipsa la cinci ani de inchisoare pentru inselaciune cu vize de munca pentru SUA, este ca o persoana cu acest nume figureaza in atentia FBI si a doua Curti Districtuale, pentru implicare in delicte federale cu mize financiare.

Arestat si condamnat

In 1993, exact in vremea cind era asociat cu Matar, Hadi Jaradat a fost arestat si trimis in judecata pentru savirsirea infractiunilor de fals intelectual si complicitate la contrabanda. Tot SRI confirma faptul ca Hadi Jaradat si-a schimbat numele deoarece la momentul cind a fost arestat se chema Abdel Mohamed Hadi Rahman.

Actualul presedinte al Universitatii „Bogdan Voda” a fost acuzat de procurori ca a falsificat contractele de vinzare-cumparare si certificatele de inmatriculare pentru patru autoturisme, primind sume cuprinse intre 400 si 600 de dolari SUA.

Datorii de miliarde

In plin efort al Ministerului Finantelor de recuperare a datoriilor pe care societatile comerciale si fundatiile le au la bugetul de stat, Universitatea privata „Bogdan Voda” din Cluj-Napoca figureaza cu o datorie de 11,8 miliarde.

Directorul Directiei Financiare a judetului Cluj, Mihai Costin, a declarat ca datoria este inregistrata la data de 31 decembrie 2004 si ca a fost demarata procedura de executare silita a fundatiei care administreaza Universitatea „Bogdan Voda”. „Pentru inceput am dispus blocarea conturilor.

Dupa aceasta procedura, cei de la „Bogdan Voda” au achitat in trei transe diferite sume de bani, care nu acopera insa datoria”, a spus directorul Costin.

In evidentele DGFPS Cluj figureaza faptul ca Universitatea „Bogdan Voda” a achitat in luna ianuarie 75 de milioane de lei, in februarie, cind au fost blocate conturile – un miliard de lei, iar in martie – alte 300 de milioane de lei.

Potrivit lui Mihai Costin, in cazul in care cei de la „Bogdan Voda” nu vor achita datoria pe care o au fata de bugetul statului, DGFPS va pune sechestrul pe una dintre cladirile universitatii si o va vinde la licitatie publica.

Un alt reprezentant al Directiei de Finante Cluj, directorul Flaviu Farcas, a avut o pozitie mult mai transanta si a declarat public ca, intr-o discutie cu membrii din conducerea Universitatii „Bogdan Voda”, acestia au declarat ca nu platesc pentru ca „nu vor”.

Botos: „Nu mai predau de doi ani”

Contactat de „Evenimentul zilei”, Ilie Botos ne-a declarat ca nu mai este profesor la Universitatea „Bogdan Voda” de mai bine de doi ani. „In momentul in care am ajuns in Bucuresti am renuntat sa mai predau la aceasta institutie. Nu am stiut niciodata cine sint cei care finanteaza universitatea.

Am ajuns acolo dupa ce am predat mai bine de un an la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai”. Exista o hotarire de consiliu profesoral din care reiese faptul ca nu mai sint angajat al Universitatii „Bogdan Voda”. Salariul meu lunar ca profesor era de sapte milioane pe luna”, a afirmat magistratul Ilie Botos.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro