Evoluție majoră: Xi Jinping a discutat la telefon cu Volodimir Zelenski / China va trimite un emisar special în Ucraina și alte țări pentru a discuta „soluționarea politică a crizei”
Președintele Chinei, Xi Jinping, a avut miercuri o convorbire telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a relatat televiziunea de stat chineză CCTV, potrivit Reuters.
Cei doi au avut un schimb de păreri pe tema relațiilor China – Ucraina, potrivit sursei citate. Beijingul va trimite un emisar special în Ucraina, care să discute cu toate părțile implicate pentru a rezolva criza ucraineană, a spus Xi, potrivit CCTV.
China a fost întotdeauna de partea păcii în criza ucraineană, iar principala poziție a Chinei este să îndemne la pace și să promoveze negocierile, a adăugat liderul chinez.
Volodimir Zelenski a confirmat pe Twitter discuția: „Am avut o convorbire telefonică lungă și plină de însemnătate cu președintele chinez Xi Jinping. Cred că această convorbire, precum și numirea ambasadorului Ucrainei în China, vor da un impuls puternic dezvoltării relațiilor noastre bilaterale”.
- Pe același subiect: Prima decizie luată de Volodimir Zelenski după discuția cu președintele chinez Xi Jinping
- UPDATE 15:22 După convorbirea dintre cei doi, Rusia a acuzat Ucraina că „subminează inițiativele de pace” prin refuzul dialogului cu Moscova. „Autoritățile ucrainene și susținătorii lor occidentali și-au demonstrat deja capacitatea de a submina inițiativele de pace”, a transmis Ministerul rus de Externe într-un comunicat.
Ce a spus Beijingul după discuția Xi Jinping – Volodimir Zelenski
Hua Chunying, purtătoare de cuvând a ministerului de externe de la Beijing a postat pe Twitter poziția detaliată a țării sale, după convorbirea dintre liderul chinez și cel ucrainean:
- „China va trimite reprezentantul special al guvernului chinez pentru afaceri eurasiatice în Ucraina și în alte țări pentru a avea o comunicare aprofundată cu toate părțile privind soluționarea politică a crizei ucrainene.
- China a furnizat mai multe loturi de asistență umanitară Ucrainei și va continua să ofere ajutor în măsura posibilităților sale.
- Având în vedere că ideile și vocile raționale sunt acum în ascensiune, este important să profităm de această oportunitate și să creăm condiții favorabile pentru soluționarea politică a crizei.
- Se speră că toate părțile vor reflecta serios asupra crizei ucrainene și vor explora împreună modalități de a aduce pace și stabilitate durabilă în Europa prin dialog.
- China nu a creat criza ucraineană și nici nu este parte a crizei. În calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU și de țară majoră responsabilă, China nu va sta cu mâinile în sân, nu va pune ulei pe foc și cu atât mai puțin nu va exploata situația în interes propriu.
- Tot ceea ce face China este corect. Dialogul și negocierea sunt singura cale viabilă de urmat.”
China, criticată pentru faptul că ține partea Rusiei
Convorbirea vine după ce Xi a declarat, la începutul lunii aprilie, că este dispus să vorbească cu Zelenski. Acesta i-a cerut în mod repetat lui Xi să se întâlnească cu el, inclusiv după ce liderul chinez l-a vizitat pe președintele rus Vladimir Putin la Moscova luna trecută.
Xi Jinping a fost criticat până acum de Ucraina și de unii oficiali occidentali că, deși se promovează drept un promotor al păcii, poziția sa este evident una de partea Moscovei.
În ciuda faptului că este unul dintre principalii aliaţi ai Moscovei, China a încercat să se poziţioneze ca un intermediar neutru între Rusia şi Ucraina, prezentând în februarie un plan de pace în 12 puncte.
Dar, pe de altă parte, au existat îngrijorări tot mai mari că Beijingul ar putea furniza arme Rusiei. Luna trecută, Politico a relatat că firme chineze, inclusiv una legată de guvernul de la Beijing, au trimis entităţilor ruseşti 1.000 de puşti de asalt, piese pentru drone şi veste antiglonţ.