Există discriminare rasială în abordarea problemei refugiaţilor? Dezbatere la emisiunea „Referendum”, de la ora 21.00, la TVR 1
- Redactia Hotnews
O lume întreagă s-a mobilizat în ajutorul refugiaţilor din Ucraina. Se pare, însă, că acest veritabil test de solidaritate nu a primit doar note bune. Două personaje influente la nivel internaţional au atras atenţia asupra tratamentului discriminatoriu la care sunt supuşi migranţii şi refugiaţii.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat şocat de actele de rasism, hărţuire şi discriminare înregistrate la frontieră, ale căror victime au fost persoane de diferite rase care fug de războiul din Ucraina.
La rândul său, Papa Francisc a spus că rasismul este motivul pentru care multe ţări au fost mai primitoare cu refugiaţii veniţi din Ucraina decât cu cei proveniţi din alte regiuni ale lumii. „Refugiaţii sunt împărţiţi. Prima clasă, clasa a II-a, în funcţie de culoarea pielii sau dacă provin dintr-o ţară dezvoltată sau din una nedezvoltată. Suntem rasişti. Şi asta e rău”, a declarat Suveranul Pontif într-un interviu acordat televiziunii publice italiene.
Există discriminare rasială în abordarea problemei refugiaţilor? – e întrebarea la care jurnalistul Mihai Rădulescu şi invitaţii săi vor căuta răspunsuri în această seară la „Referendum”, pe TVR 1. E vorba, într-adevăr, despre rasism sau despre altceva? Cum sunt priviţi migranţii şi refugiaţii la noi şi în restul Europei? Există modificări de percepţie şi tratament acum, după noul val de refugiaţi din Ucraina, faţă de situaţia anterioară, când în discuţie erau doar migranţi din Siria şi alte ţări din Asia sau Africa? „Referendum”, emisiunea în care o temă de actualitate este susţinută cu argumente de două tabere cu opinii contrare, iar telespectatorii participă activ, acordându-şi votul pentru una sau cealaltă dintre echipe, se vede de la ora 21.00, la TVR 1.
„Aducem în studio specialişti în sociologie, profesori în studii europene şi relaţii internaţionale, reprezentanţi ai Consiliului pentru combaterea discriminării, ai ONU şi ai ONG-urilor care se ocupă de refugiaţi. Analizăm, în premieră, rezultatele celui mai recent sondaj de opinie pe tema refugiaţilor din Ucraina, inclusiv prin comparaţie cu criza imigranţilor sirieni din 2015. Vedem cum s-a modificat atitudinea populaţiei în mai multe state europene, capitol la care avem o concluzie-surpriză în ceea ce priveşte România”, subliniază Mihai Rădulescu, moderatorul şi realizatorul emisiunii.
Gabriela Leu, comunicator la Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi România; Mihai Ghigiu, profesor SNSPA studii europene, preşedinte Intitutul Naţional de Administraţie; Cristian Jura, membru în Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării; Remus Ştefureac, politolog INSCOP; Bruno Ştefan, sociolog, preşedinte BCS; Alexandru Lăzescu, jurnalist şi analist politic şi Flavius Ilioni, Asociaţia LOGS Timişoara sunt invitaţii lui Mihai Rădulescu la „Referendum” pe 18 aprilie. Fiecare dintre ei va aduce în discuţie puncte de vedere pertinente legate de tema propusă.
Ca de obicei, telespectatorii sunt invitaţi să-şi exprime opiniile pe platformele online stiriletvr.ro şi hotnews.ro, pe paginile de Facebook TVR 1 şi Facebook Referendum. Cele mai interesante comentarii şi întrebări vor fi prezentate în emisiune.
***
La „Referendum”, o temă de actualitate este susţinută cu argumente de două tabere cu opinii contrare, iar telespectatorii participă activ, acordându-şi votul pentru una sau cealaltă dintre echipe. Realizator şi gazdă, Mihai Rădulescu, moderator cu experienţă, intervine pentru a asigura echilibrul confruntării. „Referendum” a debutat în grila de toamnă 2021 a principalului post al Televiziunii Române şi se vede în direct, în fiecare seară de luni, de la ora 21.00, la TVR 1. Românii din afara graniţelor sunt şi ei invitaţi la vot: emisiunea se difuzează simultan şi la TVR Moldova, iar de la ora 22.50, tot luni, la TVR Internaţional.