Sari direct la conținut

Expert: Atacul asupra Kremlinului pare să fi fost comis cu drone ieftine, posibil de fabricaţie chineză

HotNews.ro
Dronă Mugin 5 doborâtă de ucraineni, Foto: Twitter / Ukraine Territorial Defense Forces
Dronă Mugin 5 doborâtă de ucraineni, Foto: Twitter / Ukraine Territorial Defense Forces

Un expert în drone crede că atacul asupra Kremlinului, pe care Moscova îl atribuie Ucrainei, a fost comis de un „operator relativ sofisticat”, nu neapărat un actor statal, care s-ar putea să fi folosit o dronă de tip Mugin-5 de fabricaţie chinezească, un echipament ce poate fi cumpărat cu mai puţin de 10.000 de dolari, relatează The Guardian, citat de News.ro.

Samuel Bendett, specialist în drone la Centrul pentru analize navale din SUA, a declarat că, judecând după înregistrarea video a celui de-al doilea raid, drona folosită „pare că avea aripi subţiri”. Acest lucru ar indica un atac din partea unui operator consacrat, deşi nu neapărat un actor de stat, care foloseşte o dronă precum Mugin-5 de fabricaţie chineză, în valoare de 9.500 de dolari.

Dronele cu aripi fixe au o rază de acţiune şi o durată de zbor mai mare decât quadcopterele simple şi ieftine, iar un aparat precum Mugin-5 poate zbura, teoretic, timp de 7 ore la o viteză de aproximativ 120 de km la oră, ceea ce face posibilă operarea pe distanţe lungi.

Analiştii au speculat, de asemenea, că drona ar putea fi o UJ-22 de fabricaţie ucraineană, care are o viteză şi o rază de acţiune similare, potrivit site-ului web al producătorului, dar scurta filmare şi dificultatea măririi la o imagine clară au făcut imposibilă orice identificare fermă.

O serie de raiduri pe teritoriul rusesc cu ajutorul dronelor au fost atribuite actorilor ucraineni sau partizanilor ruşi, inclusiv un atac de la sfârşitul lunii aprilie asupra oraşului Sevastopol din Crimeea, ocupat de Rusia, despre care surse ruseşti au declarat că a fost efectuat cu un roi de Mugin-5.

Dronele pot fi preprogramate pentru a lovi o anumită ţintă de la distanţă, dar a fost totuşi surprinzător faptul că una a putut ajunge atât de aproape de Kremlin înainte de a fi aparent doborâtă, notează The Guardian.

De asemenea, ar ridica întrebări cu privire la calitatea apărării antiaeriene a Rusiei.

„Analiștii ruși au sugerat încă de anul trecut că acestea nu ar putea proteja întreaga țară și că unele lacune ar putea fi exploatate”, a explicat Samuel Bendett, deși „nu este clar de ce această dronă nu a fost interceptată pe cerul Moscovei”, potrivit AFP.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro