Sari direct la conținut

Expert Forum: Alegatori cu viza de flotant, impiedicati sa voteze

HotNews.ro

Alegatori cu viza de flotant au fost impiedicati sa voteze, astfel de probleme fiind intampinate in mai multe sectii de votare, potrivit sesizarilor facute de cetateni la call-center-ul (0800 080 200) organizat de Expert Forum si Funky Citizens si pe platforma www.votcorect.ro. ONG-urile au solicitat Biroului Electoral Central sa trimita o informare catre presedintii de birouri electorale ale sectiilor de votare pentru a le reaminti procedura.

„Reamintim ca impiedicarea exercitarii drepturilor electorale este infractiune conform art. 385 din Codul Penal. Lipsa de uniformitate in practica a procedurii cu privire la votul pe liste suplimentare a dus la situatii repetate precum:

– Ingreunarea accesului sau chiar blocarea accesului la vot pentru persoanele cu viza de flotant: sectia 67 din Popesti-Leordeni (Ilfov) si in sectii vecine; sectia 119 din Chisineu-Cris (Arad); sectia 154 din comuna Alexandru cel Bun (Neamt); Beclean (Cluj);

– In alte cazuri, alegatori din aceeasi localitate, dar care sunt arondati la o alta sectie de vot au fost lasati sa voteze pe liste suplimentare la alte sectii la vot: sectiile 232 si 234 din Vidra (Ilfov), alte cateva sectii din Bucuresti”, se arata intr-un comunicat emis de Exper Forum.

Au fost probleme si la sigiliile de pe urne, potrivit sursei citate: la sectia 49 din Bolintin Vale (Giurgiu) sigiliile au fost incomplete; la sectia 461 (Bucuresti) sigiliile de pe urne nu erau stampilate, iar presedintele a refuzat primirea unei sesizari scrise. La sectia 144 din Dolj, sigiliul de la urna mobila era rupt cand echipa din biroul electoral s-a intors la sectie. La Scoala Generala nr. 5 Petrosani (Hunedoara) urnele nu sunt sigilate corespunzator.

„Ne-au fost sesizate de asemenea cazuri de candidati care isi fac campanie in sectiile de vot, precum in sectia 602 din Bucuresti. In sectia 298 din Milcoiu (Arges) materialele electorale au fost indepartate la solicitarea observatorilor. Au mai fost sesizate suspiciuni de transport organizat al persoanelor la sectii de votare din comuna Roesti (Valcea) si in Aninoasa (Dambovita)”, se mai arata in comunicatul Expert Forum.

Alte probleme sesizate de observatori, potrivit Expert Forum:

– La sectia 35 din Iasi un alegator care a votat la ora 7 a incercat din nou sa voteze la ora 10, dar a fost impiedicat de catre membrii biroului electoral, iar la fata locului s-a deplasat si Politia.

– La sectia 191 din Bucuresti, presedintele refuza accesul observatorului fara acreditare semnata de AEP, o procedura abuziva.

– La sectia 425 din Bucuresti, un alegator a sesizat ca nu a putut vota datorita lipsei de accesibilitate a sectiei de votare.

– Mai multi alegatori au trimis sesizari privind publicarea unor exit-polluri de catre televiziuni si publicatii on-line. „Am depus o solicitare la Biroul Electoral Central pentru a lua masuri, avand in vedere ca publicarea de exit-polluri nu este permisa inainte de ora 21< spun reprezentantii ONG-ului.

Expert Forum, Funky Citizens si ceilalti parteneri din campania FiecareVot au acreditat peste 1000 de observatori in toata tara si peste 40 de observatori in strainatate. Datele sunt obtinute prin intermediul call center 0800 080 200, www.votcorect.ro si prin aplicatia pentru observatori Monitorizare Vot. Astazi, hotline 0800 080 200 functioneaza pana la ora 22.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro