Sari direct la conținut

CALCULE. Factura la energie pentru cinci milioane de consumatori s-ar putea dubla de anul viitor. Ce măsuri pregătește Guvernul

HotNews.ro
Foto: Nicoleta Ionescu | Dreamstime.com
Foto: Nicoleta Ionescu | Dreamstime.com

Factura la electricitate pentru românii cu consum mic, care acum plătesc 0,68 lei pe kWh, ar putea crește cu 100% de la 1 aprilie 2025, după ce schema de plafonare/compensare va expira, arată calculele Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER). Ministrul Energiei admite că tariful redus „va fi greu de menținut după 1 aprilie 2025”, însă susține că Guvernul pregătește măsuri de sprijin pentru consumatorii vulnerabili.

În prezent, facturile sunt plafonate în funcție de consum: 0,68 lei pe kWh pentru consumul sub 100 kWh (unde intră majoritatea consumatorilor, în jur de cinci milioane), 0,8 lei pe kWh pentru cei cu consum între 100 și 250 kWh, și 1,3 lei pe kWh, pentru cei cu consum mai mare.

Având în vedere costurile din piață, furnizorii spun că prețul 0,68 lei pe kWh nu acoperă toate cheltuielile, iar revenirea la piața liberă va duce la o creștere serioasă a facturilor pentru cei care până acum plăteau acest preț.

„În valoare absolută, este vorba de circa 30 de lei, adică echivalentul unui pachet, unui pachet și jumătate de țigări. În valoare relativă, ar putea însemna 100%, în funcție de zona de distribuție unde se află clienții”, au arătat reprezentanții AFEER, într-o întâlnire cu presa.

Aceștia au făcut apel la autorități să simplifice schema de ajutor pentru consumatorii vulnerabili, pentru care această revenire la piața liberă ar însemna o povară în plus.

Pe de altă parte, plafonul maxim, de 1,3 lei pe kWh, este mai mare decât prețurile din piață, și în acest moment sunt peste 30 de oferte din partea furnizorilor cu preț mai mic.

Laurențiu Urluescu, președintele AFEER, avertizase încă din luna mai că revenirea la piața liberă necesită măsuri suplimentare pentru protecția consumatorilor vulnerabili.

Ce spune ministrul Energiei

Ulterior publicării acestui articol, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a precizat că un tarif de 0,68 lei pe kWh va fi greu de menținut după 1 aprilie 2025, însă Guvernul pregătește măsuri de sprijin pentru consumatorii vulnerabili.

„Pentru familiile cu condiții socio-economice care nu permit să-și acopere aceste costuri lucrăm deja la măsuri-țintă împreună cu alte ministere. Acum, așa cum știți, noi sprijinim toți consumatorii, indiferent de consum. Deci cineva care locuiește în Primăverii și are un consum sub 100 kWh plătește același tarif cu o familie cu cinci copii din Ferentari”.

Burduja: Cinci milioane de consumatori plătesc lunar o factură de 35 de lei

În luna februarie, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spunea că cinci milioane de consumatori din România s-au încadrat la categoria de consum sub 100 kWh pe lună.

„Pentru energie electrică sunt peste cinci milioane de gospodării care plătesc lunar o factură de 35 de lei, o factură absolut rezonabilă”, a precizat el, citat de Agerpres.

Întrebat despre anumite plafoane pentru consumatorii vulnerabili din martie 2025, ministrul a precizat că tema nu a fost încă discutată. „E foarte greu să estimăm ce se va întâmpla peste un an”, a precizat el.

Potrivit ministrului, dacă nu sunt mulţumiţi de prețul oferit de un anumit furnizor, consumatorii îşi pot schimba foarte uşor contractele.

„Suntem într-o piaţă concurenţială, când românii pot alege oferta cea mai bună, iar ofertele sunt transparente. Pe site-ul ANRE poţi face o comparaţie de preţuri şi la energie electrică şi la gaze naturale”, a precizat Burduja.

Într-o conferință din luna martie, ministrul a arătat că, din punctul său de vedere, schemele de subvenționare ar trebui țintite pe anumite categorii socio-economice, după ce plafonarea va expira.

În România există în total circa 9 milioane de consumatori de electricitate și 3,5 milioane de consumatori de gaze.

Foto: Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro