Sari direct la conținut

Prețul energiei pentru cinci milioane de consumatori români va crește anul viitor, spune Asociația Furnizorilor / Ce ar trebui să facă Guvernul

HotNews.ro
Facturi la electricitate, Foto: Volgariver / Dreamstime.com
Facturi la electricitate, Foto: Volgariver / Dreamstime.com

Prețul energiei electrice pentru românii cu consum redus va crește de la 1 aprilie 2025, când expiră schema de plafonare a facturilor. Aceasta deoarece prețul plătit până acum, fixat de stat, este prea mic și nu acoperă toate costurile furnizorilor, spune Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România. Este vorba despre cel puțin cinci milioane de gospodării care acum plătesc facturi de 35 de lei pe lună. În opinia lui Urluescu, Guvernul ar trebui să regândească schemele de ajutor pentru consumatorii vulnerabili.

Prețurile finale pentru electricitate și gaze au fost plafonate încă din anul 2022. Conform legislației în vigoare, plafonarea va expira la 31 martie 2025.

Pentru gaze există un plafon de 0,31 lei pe kWh pentru consumatorii casnici.

„La gaze, încă din luna mai anul trecut, facturile au scăzut mult sub plafon, au fost tarife de 0,27 – 0,28 lei pe kWh. Acum, din aprilie, ne așteptăm o scădere și mai mare, undeva la 0,23 – 0,25 lei pe kWh în facturi. Aici se pare că ieșirea din schema de plafonare decurge cumva lin”, a arătat Laurențiu Urluescu, în cadrul conferinței Energy Revolution.

Pe partea de energie electrică avem mai multe tipuri de plafoane, în funcție de consum.

„Dacă ne referim la cel de 1,3 lei pe kWh, unde sunt toți consumatorii noncasnici și cei casnici care au un consum ridicat (peste 300 kWh pe lună – n.r.), ieșirea din schema de plafonare se va face tot lin. Pentru consumatorii casnici care au acest tarif sunt deja în piață șapte oferte sub plafon și ne așteptăm să crească numărul acestor oferte”, a completat reprezentantul furnizorilor.

  • „În ceea ce privește celelalte plafoane la casnic, de 0,68 lei (pentru un consum mai mic de 100 de kWh pe lună – n.r.) și 0,8 lei (între 100 și 250 kWh pe lună – n.r.), acolo lucrurile sunt puțin mai delicate.
  • Plafonul de 0,68 lei abia acoperă și în unele zone din țară nici nu acoperă tarifele și taxele și celelalte contribuții pe care furnizorii le colectează ca să le dea mai departe, deci ar trebui ca prețul energiei să fie sub zero pentru ca furnizorii să factureze la 0,68, iar pentru 0,8 lei ar trebui ca prețul energiei să fie undeva la 50 de lei pe MWh, ceea ce este puțin probabil că se va întâmpla”, a susținut Urluescu.

În opinia sa, Guvernul ar trebui să dezvolte schemele de ajutor pentru consumatorii vulnerabili.

Burduja: Cinci milioane de consumatori plătesc lunar o factură de 35 de lei

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spunea în luna februarie că cinci milioane de consumatori din România s-au încadrat la categoria de consum sub 100 kWh pe lună.

„Pentru energie electrică sunt peste cinci milioane de gospodării care plătesc lunar o factură de 35 de lei, o factură absolut rezonabilă”, a precizat el, citat de Agerpres.

Întrebat despre anumite plafoane pentru consumatorii vulnerabili din martie 2025, ministrul a precizat că tema nu a fost încă discutată. „E foarte greu să estimăm ce se va întâmpla peste un an”, a precizat el.

Potrivit ministrului, dacă nu sunt mulţumiţi de prețul oferit de un anumit furnizor, consumatorii îşi pot schimba foarte uşor contractele.

  • „Suntem într-o piaţă concurenţială, când românii pot alege oferta cea mai bună, iar ofertele sunt transparente. Pe site-ul ANRE poţi face o comparaţie de preţuri şi la energie electrică şi la gaze naturale”, a precizat Burduja.

Într-o conferință din luna martie, ministrul a arătat că, din punctul său de vedere, schemele de subvenționare ar trebui țintite pe anumite categorii socio-economice, după ce plafonarea va expira.

În România există în total circa 9 milioane de consumatori de electricitate și 3,5 milioane de consumatori de gaze.

Sursa foto: Dreamstime

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro