Sari direct la conținut

Familia lui Biden i-a cerut să rămână în cursa electorală. Democrații dau vina pe consilieri pentru modul cum a fost pregătită dezbaterea

HotNews.ro
Joe si Jill Biden, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia
Joe si Jill Biden, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Președintele american Joe Biden s-a întâlnit cu familia sa la Camp David, după ce prestația dezastruoasă de la dezbaterea de săptămâna trecută a dus la solicitări pentru ca el să se retragă din alegerile prezidențiale, relatează The Guardian.

Familia lui Joe Biden l-a îndemnat să rămână în cursă, potrivit relatărilor din presa americană, în timp ce mai mulți democrați și donatori importanți ai lui Biden și-au exprimat nemulțumirea față de modul în care personalul său l-a pregătit pentru eveniment.

Președintele s-a reunit duminică cu familia sa la Camp David, unde discuțiile ar fi inclus întrebări cu privire la viitorul său politic. Aceasta a avut loc după zile de presiune crescândă asupra lui Biden, în urma unei dezbateri în care prestația sa ezitantă i-a evidențiat vulnerabilitățile și a făcut experții, o parte a presei și alegătorii să îi ceară să se retragă.

În timpul întâlnirii de la Camp David – la care au participat soția, copiii și nepoții președintelui – familia lui Biden i-a spus că încă le poate arăta americanilor că este capabil să-i conducă încă patru ani, potrivit New York Times.

În timp ce familia sa ar fi fost conștientă de cât de slab a performat, ei continuă să creadă că este cea mai bună persoană pentru a-l învinge pe Donald Trump.

Associated Press a relatat că cele mai puternice voci care l-au implorat pe Biden să reziste presiunilor de a renunța au fost soția sa, Jill, și fiul său Hunter, care luna trecută a devenit primul copil al unui președinte în funcție care a fost condamnat pentru o infracțiune, după ce un juriu l-a găsit vinovat că a mințit cu privire la consumul ilegal de droguri atunci când a cumpărat un pistol în 2018.

Călătoria la Camp David era programată anterior, pentru a se putea organiza o ședință foto cu Annie Leibovitz pentru viitoarea Convenție Națională Democrată.

Critici la adresa consilierilor

Rudele președintelui ar fi criticat, de asemenea, modul în care cei mai apropiați consilieri ai săi l-au pregătit pentru dezbatere.

În timpul dezbaterii, Biden, care era răgușit, a avut o prestație șovăitoare, în care s-a împiedicat de mai multe ori de cuvintele sale și, uneori, nu a reușit să termine frazele. Adversarul său, Donald Trump, a făcut o serie de afirmații false, inclusiv afirmații potrivit cărora el ar fi câștigat de fapt alegerile din 2020, pe care Biden nu a reușit să le respingă.

Duminică, a început să se construiască un scenariu care dă vina pe calendarul riguros de pregătire a dezbaterii, în urma căruia Biden a fost blocat la Camp David timp de șase zile.

„Cred că a fost prea antrenat, prea pregătit”, a declarat John Morgan, un avocat din Florida și un important colector de fonduri pentru Biden.

Criticii prestației lui Biden au mai spus că pregătirea ar fi trebuit să se concentreze pe viziunea mai largă pe care trebuie să o vândă țării.

„Singura mea solicitare a fost să mă asigur că s-a odihnit înainte de dezbatere, dar era epuizat. Nu se simțea bine”, a declarat pentru agenția de presă Reuters o persoană care a declarat că a apelat la principalii consilieri ai lui Biden în zilele anterioare. „A fost o decizie proastă să-l trimiți afară arătând bolnav și epuizat”.

Apelul la retragerea lui Biden a devenit tot mai puternic de când un sondaj CBS realizat după dezbatere a arătat o creștere de 10 puncte a numărului de democrați care cred că Biden nu ar trebui să candideze la președinție, ajungând la 46% față de 36% în februarie.

Rata de aprobare a lui Biden a scăzut de când a preluat funcția, iar îngrijorările cu privire la vârsta sa și la gestionarea crizelor atât în țară, cât și în străinătate, după ziua de joi, sunt analizate mai mult ca niciodată.

INTERVIURILE HotNews.ro