Sari direct la conținut

„Fără precedent”. Șase pacienți au contractat HIV de la organe infectate, în urma unor transplanturi, în Brazilia

HotNews.ro
„Fără precedent”. Șase pacienți au contractat HIV de la organe infectate, în urma unor transplanturi, în Brazilia
Fotografie ilustrativă - Operație de transplant de inimă. Sursa foto: Shutterstock.com

Șase pacienți care au beneficiat de transplanturi au fost testați pozitiv pentru HIV, după ce au primit organe infectate de la serviciul de donare de organe din Rio de Janeiro, au anunțat vineri oficiali de stat din Brazilia, potrivit Reuters.

Biroul secretarului pentru sănătate din Rio a precizat că un laborator responsabil cu efectuarea testelor pe organele donate a fost suspendat, după ce organele de la doi donatori au fost transplantate la șase persoane aflate pe lista de așteptare a statului.

Alți pacienți care au fost supuși unor transplanturi au fost examinați pentru a se stabili dacă organele pe care le-au primit au fost infectate, iar toate organele stocate de la donatori până în decembrie 2023, când a fost angajat respectivul laborator, sunt testate, a mai transmis Ministerul sănătății din statul Rio de Janeiro.

„Acest lucru nu are precedent”, a afirmat ministerul, într-un comunicat de presă.

Poliția investighează cine a fost responsabil pentru testările eronate ale organelor.

Autoritățile sanitare au fost alertate cu privire la problemă atunci când un beneficiar de transplant de inimă s-a plâns că are probleme de sănătate și a fost testat pozitiv pentru HIV. Alți doi pacienți care au primit fiecare câte un rinichi au fost, de asemenea, testați pozitiv, au precizat autoritățile.

Medicii și-au exprimat îngrijorarea că această greșeală gravă ar putea submina încrederea publicului în serviciul de donare de organe și ar putea reduce numărul de donatori.

Serviciul de transplant din Rio de Janeiro datează din 2006, peste 16.000 de persoane beneficiind de atunci de organe donate, a adăugat guvernul statal.

INTERVIURILE HotNews.ro