FBI a platit peste un milion de dolari pentru deblocarea unui iPhone (director)
Politia federala americana FBI a platit peste un milion de dolari unor hackeri pentru a debloca iPhone-ul unuia dintre autorii atentatului de la San Bernardino (California), a afirmat joi directorul FBI, James Comey, citat de AFP.
Intrebat la Londra, cu prilejul unei conferinte privind securitatea, despre cat a platit FBI pentru a debloca aparatul, James Comey a raspuns: „Mult”.
„Cu siguranta, mai mult decat voi castiga pana la finalul mandatului in acest post, in sapte ani si patru luni. Insa, in opinia mea, a meritat”, a dezvaluit el, potrivit unei retransmisii video a conferintei Aspen security forum, citeaza Agerpres.
Salariul lui James Comey este de 14.900 de dolari pe luna. Factura pentru deblocarea ar fi, in consecinta, mai mare de 1,3 milioane de dolari.
Apple s-a aflat in acest an in centrul unei confruntari cu justitia americana, refuzand sa ajute politia sa ocoleasca masurile de securitate pentru ajunge la continutul cifrat al mai multor iPhone-uri, apartinand mai ales unuia dintre autorii atentatului de la San Bernardino in California (14 morti pe 2 decembrie) sau unui traficant de droguri la New York.
In ce priveste afacerea San Bernardino, procedura judiciara a fost in final abandonata dupa ce FBI a reusit sa deblocheze aparatul datorita interventiei unei terte parti neidentificate.
Potrivit directorului FBI, acest proces a dus la crearea unei „piete in intreaga lume” pentru a debloca un iPhone 5C sub sistemul de exploatare iOS 9, modelul utilizat de Syed Farook care a murit impreuna cu sotia sa in schimbul de focuri cu politia dupa atacul lor.
„Cineva din afara guvernului ne-a contactat si ne-a spus /credem ca am gasit o solutie/. Am testat-o, si am testat-o, si am testat-o si am cumparat-o”, a povestit James Comey.
„Un litigiu juridic nu este cel mai bun loc pentru a rezolva importante chestiuni de valoare care implica tot felul de lucruri dragi noua”, a adaugat el. „Trebuie sa gasim modalitati de a asigura coabitarea dintre viata privata si siguranta pe internet si aparatele noastre cu securitatea publica”, a mai afirmat directorul FBI.