Sari direct la conținut

Fethullah Gulen, principalul adversar al lui Erdogan care a fost acuzat de lovitura de stat eșuată din 2016, a murit în SUA

HotNews.ro
Fethullah Gulen, Foto: AGERPRES
Fethullah Gulen, Foto: AGERPRES

Clericul turc Fethullah Gulen, acuzat de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan că s-ar fi aflat în spatele tentativei de lovitură de stat din 2016, a murit în SUA, la 83 de ani, relatează presa turcă, citată de Reuters.

Fethullah Gulen a murit duminică, 20 octombrie, într-un spital din Statele Unite, potrivit postului turc NTV și al site-ului Herkul, care publica predicile clericului turc.

Cleric turc, fost imam, scriitor si politician, Fethullah Gulen s-a născut pe 27 aprilie 1941. El a trăit în exil autoimpus în SUA din 1999, fiind stabilit în Pennsylvania, de unde conducea, prin gruparea Hizmet, o retea mondiala de scoli si organizatii non-guvernamentale.

În trecut un aliat al lui Erdogan, Fethullah Gulen a devenit un rival al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan l-a acuzat pe Gulen şi mişcarea sa că au fost în spatele tentativei de lovitură de stat la care au luat parte militari controlaţi de anumite elemente din armată, care au utilizat avioane, tancuri şi elicoptere. Circa 250 de oameni au murit în timpul tentativei de lovitură de stat din Turcia din 15 iulie 2016, notează Agerpres.

Turcia i-a retras cetăţenia turcă lui Fethullah Gulen în 2017, iar mii de persoane din rândurile mişcării Gulen au fost arestate în Turcia după tentativa de lovitură de stat.

INTERVIURILE HotNews.ro