Sari direct la conținut

Fidelis și Tezaur de iarnă încep luni/ Ce dobânzi oferă Statul

HotNews.ro
Fidelis și Tezaur de iarnă încep luni/ Ce dobânzi oferă Statul
Titluri de Stat Fidelis

Statul vrea să împrumute bani de la populație prin titlurile Fidelis și Tezaur de iarnă (decembrie 2024). Dacă la Fidelis există o sumă minimă de subscriere, în cazul Tezaur nu există așa ceva.

În cazul Fidelis, titlurile care se listează la Bursa de Valori București, se poate subscrie până în data de 18 decembrie.

Dobânzile sunt următoarele:

1 an (lei) – 6,45%

1 an (lei pentru donatori de sânge) – 7,45%

3 ani (lei – donatori de sânge) – 7,95/an

5 ani (lei) – 7,6%/an

2 ani euro – 3,75%/an

7 ani euro – 5,75%/an

În ceea ce privește Tezaur, cei interesați pot subscrie direct la Trezorerie, prin Spațiul Privat Virtual sau prin Poșta Română. Aceste titluri au maturități de 1, 3 și 5 ani, cu dobânzi anuale de 6,45%, 7,2% și respectiv, 7,6%.

Tezaur poate fi cumpărat:

  • online, în perioada 9 decembrie 2024 – 9 ianuarie 2025, doar de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV pentru titluri lansate prin intermediul unităților Trezoreriei Statului. Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar, un alt cont de subscriere, sau un cont JUNIOR;
  • la sediul unităților Trezoreriei Statului, pe toată durata perioadei de subscriere, între 9 decembrie 2024 – 10 ianuarie 2025;
  • prin subunitățile poștale ale Poștei Române astfel:

– Între 9 decembrie 2024 – 8 ianuarie 2025, în mediul urban;

– Între 9 decembrie 2024 – 7 ianuarie 2025, în mediul rural.

HotNews.ro a realizat o comparație a acestor oferte cu inflația și depozitele bancare. Vezi: Ai câteva zeci de lei, 500 lei sau 1.000 euro „în buzunare”? Unde poți pune banii la risc scăzut în această iarnă

Care sunt diferențele dintre Fidelis și Tezaur

La Fidelis, suma minimă de investit este de 5.000 de lei și 1.000 de euro (pentru emisiunile în moneda europeană). Există și una dedicată donatorilor de sânge unde minimul este de 500 lei.

În schimb, la Tezaur nu există o sumă minimă. Chiar Ștefan Nanu, șeful Trezoreriei, declara recent că sunt oameni care merg cu 100 de lei să investească.

Cei care se îndreaptă către Fidelis se gândesc că, la un moment dat, vor dori să vândă (dacă au nevoie de bani), obținând repede banii, fără a pierde dobânda încasată. Evident, în funcție de prețul pieței pot avea o mică pierdere sau poate un câștig (nimeni nu știe viitorul).

În schimb, la Tezaur poți face răscumpărare, dar pierzi dobânda dacă ai investit pe 3 ani, de exemplu, iar după un an ai decis să-ți scoți banii pentru că ai nevoie de ei pentru o anumită urgență.

O altă diferență este dată de modul de achiziție. Dacă la Fidelis se pot cumpăra prin Alpha Bank, BT Capital partners, BCR, BRD ori prin contul deschis la un broker, la Tezaur se poate face asta prin Trezoreria Română, Poșta Română sau prin SPV.

Cei care au un apetit mai ridicat pentru risc se îndreaptă spre alte instrumente financiare, de exemplu spre fonduri de investiții (pe diverse clase de risc) sau direct pe piața de capital (acțiuni, obligațiuni etc.).

INTERVIURILE HotNews.ro