Sari direct la conținut

Filmul „Colectiv” va fi difuzat în acest weekend, în premieră, la o televiziune din România: duminică, pe Discovery

Filmul „Colectiv” va fi difuzat în acest weekend, în premieră, la o televiziune din România: duminică, pe Discovery
Tedy Ursulean. Imagine din filmul „Colectiv”

Postul de televiziune Discovery va difuza documentarul „Colectiv” duminică, 27 octombrie, de la ora 21:00, scrie Pagina de Media. Lungmetrajul urmărește derularea faptelor în primul an de după incendiul care a avut loc în 30 octombrie 2015, soldat cu moartea a 65 de oameni.  

Documentarul poate fi urmărit și pe platforma de streaming Max, fostul HBO Max. 

Documentarul, realizat în regia lui Alexandru Nanău, urmărește autorități și jurnaliști, într-o interacțiune permanentă de căutare și expunere a adevărului. „Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj și responsabilitate individuale”, scrie în descrierea oficială a filmului.

Acesta prezintă „o mlaștină de corupție, indiferență și lăcomie, fără ca realizarea cinematografică să degenereze în eroizarea jurnalismului de investigație”, după cum a scris presa străină după premiera de la Festivalul de Film de la Veneția, din 2019.

Filmul îi are ca protagoniști pe Narcis Hogea, tatăl lui Alex Hogea, una dintre victimele care și-au pierdut viața în urma incendiului, Cătălin Tolontan, Mirela Neag și Răzvan Luțac, echipa de jurnaliști de investigație de la Gazeta Sporturilor, Camelia Roiu, medic la Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din Capitală, Mariana Oprea (Tedy), unul dintre supraviețuitorii incendiului, și Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății.

Efortul de producție a fost unul amplu, constând în 14 luni de filmare și 18 luni de montaj, implicând peste 60 de oameni din echipa extinsă, din cinci țări și nouă naționalități.

Documentarul a câştigat mai multe premii internaţionale, mai scrie Pagina de Media:

  • cel mai bun documentar în competiţia Internaţională a Festivalului de Film din Zurich;
  • premiul special al juriului la Roche-sur-Yon (Franţa);
  • premiul audienţei pentru film internaţional la Budapesta;
INTERVIURILE HotNews.ro